stoineff

Цветанов нахлу по време на интервю по БТВ със Станишев



Докато вървеше интервю по БТВ със Сергей Станишев, бившия вътрешен министър Цветан Цветанов нахлу в предаването "Тази сутрин" без да има предварителна покана за ефира на БТВ.


 Докато говореше лидерът на БСП Сергей Станишев - основно за СРС - тата и за скандала около подслушванията, Цветанов се  включи по телефона за реакция по обвиненията за подслушване на бизнесмени, политици и магистрати.

Аз съм тук, близо до вас, в предизборния щаб на ГЕРБ, така че мога да дойда до 3 минути, заяви Цветанов и действително пристигна в студиото. Въпреки отказа на Станишев да разговярат съвместно, Цветанов се ръкува с него и седна редом до червения лидер в студиото.

Сергей Станишев, лидер на БСП; Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ, в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ

Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев ни е на гости. Добро утро.

Сергей Станишев: Добро утро.

Водещ: Разбира се, покрай скандала с данните за подслушване, които оповестихте вчера, получени в плик, в писмо във вашата централа, и скандалите, които са вече в редиците на БСП, но това като втора тема, голяма на нашия разговор. Можете ли да дадете повече информация от изнесената вчера? Дадохте и на главния прокурор този плик, доколко той е достоверен, ще се появят съмнения, че излизайки от вашата политическа централа и от вас, че това може да е просто компромат и може да не е вярно, защото е и анонимно. Сигурен ли сте, че това, което е описано и много шокиращо, отговаря на истината?

Сергей Станишев: Както знаете аз не съм специалист в тази област и никога не съм имал претенции, но поставете се и на мое място – получавам информация, която е достатъчно сериозна. Не случайно и главният прокурор разпореди проверка, защото в тази информация се описва много подробно технологията на едно тотално незаконно подслушване – на политици, обществени фигури, неправителствени организации и представители на бизнеса. При това са посочени конкретни имена, посочена е техника, която се използва, в това число една кола, Ван. За това сметнах, че мое задължение е при толкова сериозно описание, направено очевидно професионално, да се направи проверка. Това е според мен съвсем естествено.
Водещ: Анонимно ли е? Анонимно е.

Сергей Станишев: В тази ситуация, когато г-н Цветанов продължава да управлява МВР, кой според вас ще си сложи името?

Водещ: Защо ще го изпраща до политическа централа и то до вас, след като логиката е, ако искаш да разкриеш нещо подобно, да не посяваш зрънце на вълнение, когато се получава, че това излиза от политически опонент, защо според вас не е изпратено до медии, до неправителствени организации или от други не толкова пряко заинтересовани от уличаването на Цветанов институции или фигури? Тази пък технология, че излиза при вас не опорочава ли, не осакатява ли доверието в истинността?

Сергей Станишев: Задайте си въпроса и вие, защо например, след като миналата седмица в едно предаване във вашата телевизия представители на /…/ обявиха друга информация. Също не по-малко тревожна с някакъв частен БОП със структура, която прави портрети, събира компромати срещу политици, журналисти. Тази информация се появи в твърде малко други медии. А тя е не по-малко скандална.

Водещ: Появи се в най-голямата.

Сергей Станишев: Дори, да, но след това някак си заглъхна. Впрочем аз видях в един от достатъчно популярните сайтове, където тя се появи, след това изчезна. Задайте си и този въпрос. Може би този, който е изпратил този сигнал е търсил действително гаранция, че ще стане публична, и че ще се предприемат някакви действия. Искам да ви припомня и още нещо. Спомняте ли си преди може би две години или три години господин Борисов заяви публично – да, слушам министрите и ще ги слушам.

Водещ: Или по-скоро беше, че не би трябвало да се притесняват, ако няма нищо нередно да бъдат слушани.

Сергей Станишев: И те казаха, забележете – нямаме нищо против да ни подслушват.

Водещ: Маргарита Попова не каза така.

Сергей Станишев: Добре, с едно изключение. Спомняте ли си, че господин Цветанов обяви от трибуната на Народното събрание едни СРС-та, обвини едни лекари от Горна Оряховица, че са убийци, съсипа им живота. Изобщо не е тайна, че в България цари едно дълбоко усещане за тотална полицейщина. Преди няколко седмица аз отправих едно запитване към новия министър на вътрешните работи госпожа Първанова подслушвани ли са, проследявани ли са кореспонденции и разговори на лидери на протестиращите. Знаете ли какво получих като отговор? Мълчание.

Водещ: Понеже надграждате политически тези и това е съвсем обяснимо, заради позицията, която заемате, искам да се върнем към технологията, защото вървейки към този контекст с госпожа Първанова ми се струва, че ще трупате аргументи да не признаете евентуален, ако е лош резултат на изборите при вас, ще го оправдаете с мотиви, които трупате в момента като аргументи. Споменавате, че все още управлява Цветанов, че Петя Първанова не е нещо по-различно от него и така нататък. Разбирам това. Искам да ви върна към технологията и към…

Сергей Станишев: Може ли преди да ме върнете към технологията, да отговоря на вашето внушение, защото БСП…

Водещ: Това е впечатление.

Сергей Станишев: Добре ваше впечатление, което вие го заявявате като констатация, ако мога да си кажа и аз мнението. БСП е печелила и губила избори в продължение на 23 години. Единственият път, когато не признахме и оспорихме резултатите, това бяха резултатите от президентските и местните избори, най-вече президентските, конкретно през 2011 година, защото тогава не само ние, голяма част от обществото видяха толкова нередности – 130 000 невалидни бюлетини само на първия тур от президентските избори. Общият брой невалидни бюлетини на двата тура, президентски и местни избори беше над 700 000.

Водещ: Добре, за изборите след малко.

Сергей Станишев: Депутати от ГЕРБ, които носеха чували с бюлетини, маса други нередности, цяла зала, препълнена с няколко стотин представители на СИК от различни партии, които викаха „Мафия” в София и след като служебното правителство и премиерът Марин Райков заявяват, че ще гарантират честността на изборите, това изисква действия. Да, открито сме казали и аз в това съм убеден, че докато приближените, пряко приближените на г-н Цветанов продължават фактически да управляват МВР, особено БОП…

Водещ: Знаем тази теза.

Сергей Станишев: Нямаме доверие в това ръководство на МВР, в професионалното ръководство, защото показаха, че са пристрастни.

Водещ: Цветан Цветанов е поискал да го включим. Ще го включим след минутка като реакция, само преди това един въпрос, пак свързан с технологията. Ще кажете, че не сте специалист, аз също, но твърди се в описанието на този сигнал, който ви звучи достоверно, че автомобил Ван „Крайслер”, оборудван със специализирана техника, първо се установява по СИМ-картите къде се намира обектът на интерес, приближава се този автомобил, физически, в пространството, близо до сградата на това лица и по някакъв начин се прихващат телефонните разговори. Имам следния, нелогичен, неекспертен въпрос, ако има такъв голям кръг от имена, огромен кръг от имена, които са посочени, как подслушвайки един човек, се задоволява интересът от подслушване на всички останали? Едва ли така, насипно има логика да се слушат хора. Обикновено при всички предишни скандали с подслушвания, впечатлението е, че се прихваща целият трафик, за да се придобие от този, който иска да подслушва ясна представа какви са му разговорите. Какво правим, ако някой слуша пред жилището на Дянков или на Цветелина Бориславова, кацне и Кристалина Георгиева и временно трябва да се подслушва и тя в България? Какво правим, ако Прокопиев и Волен Сидеров в един и съши момент са любопитни, с един и същи автомобил, със сменени регистрационни номер? Около това разсъждавахте ли, зададохте ли си този въпрос?

Сергей Станишев: Аз си зададох много въпроси. Част от тях..

Водещ: Този специално, технически логично ли е?

Сергей Станишев: Тогава се избират приоритетите. Зависи от политическата ситуация и кой е по-важен. Това е логическият отговор.

Водещ: Само за телефонни разговори ли става въпрос в описанието?

Сергей Станишев: Това, което е описано е, че подобна техника може да бъде използвана не само за телефонни разговори, и за подслушване на помещения през телефона.

Водещ: И всеки един от тези по-различно време е подслушван заради невъзможността един автомобил да обслужи всички останали?

Сергей Станишев: Аз ви предлагам, нека прокуратурата се произнесе. Това е единственото, което съм поискал, да направи проверка, ако има и един процент истина от това, това не може да бъде премълчавано.

Водещ: Добре, да чуем за момент реакция на Цветан Цветанов, защото това е много пряко и изключително тежко обвинение. Г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: Добро утро!

Водещ: Добро утро. Чухте до момента разговора, следите от вчера всичко, което се получава, вашата реакция каква е?

Цветан Цветанов: Категорично потвърждавам вчерашното си твърдение, че това е лъжа!

Водещ: Лъжа?!

Цветан Цветанов: Лъжа, пак повтарям. И г-н Станишев като лидер на българските социалисти и на европейските социалисти, бих го помолил просто да не дискредитира българските институции по този начин, задоволявайки политическите си пристрастия в предстоящата кампания на неговата партия.

Водещ: Това за лъжата го чухме вчера, моля ви дайте по-разширен коментар, защото не сте влезли…

Цветан Цветанов: Ще дам по-разширен коментар.

Водещ: Не сте влезли в детайли. Има ли такъв автомобил в МВР, оборудван?

Цветан Цветанов: Първо, използването на СРС-та става с много ясен нормативен аргумент и никога досега министърът на вътрешните работи не е разпореждал и няма как да разпореди, защото спазвайки нормативната уредба, подобни подслушвания няма как да бъдат реализирани.

Водещ: Обвинението е, че не е спазена нормативната уредба, че това са устни указания и заради това няма никаква документална следа или някакъв нормативен ред. И въпросите, които Станишев задава, са – внасяна ли е такава мобилна техника, има ли такъв автомобил, има ли служители с такива инициали?

Цветан Цветанов: При подобни твърдения трябва да заявиш много ясно какви са нарушенията, а не какво си получил анонимно в пощата на съответната централа, защото вчера г-н Станишев заяви, след като излезе от срещата при главния прокурор – „бих се радвал тази информация да не е вярна”. Докато тя не е проверена, защо твърдите, че тя е вярна, г-н Станишев? Защото това е поредната спекулация и компромати, които смятате да вадите в тази кампания. Аз заставам пред вас и ви заявявам много ясно, ако се докаже, че министър Цветанов в качеството си на такъв, в периода 2009-2013 година е разпореждал, незаконно използване и прилагане на СРС-та, аз ще изляза от политика и ще се извиня на всички български граждани за това, което съм причинил. Но искам да го попитам него във вашето студио, той ще има ли доблестта, мъжкото поведение да излезе, след като приключи проверката на прокуратурата, аз съм убеден, че няма какво да установи, защото знам какво съм правил през всичките тези години, искам да го попитам той ще излезе ли публично, на нарочна пресконференция и да се извини не на министър Цветанов, на институцията, която я вкарва в този политически скандал? И искам да го попитам той ще се оттегли ли от политиката, защото един политик от неговият ранг като председател на ПЕС, трябва да борави с много ясни доказателства, а не с хипотетични твърдения, които биха могли да бъдат верни? И, когато казва, че не е специалист, защо тогава се изказвате, г-н Станишев?

Водещ: Г-н Цветанов?

Цветан Цветанов: Момент, искам само нещо да добавя…

Водещ: Искам да ви поканя в понеделник.

Цветан Цветанов: Аз мога и сега да сляза до студиото, защото аз съм в централата на ПП ГЕРБ, а ние сме над бТВ, на няколко етажа.
Водещ: Заповядайте!

Цветан Цветанов: ОК! Добре! Ще дойда точно след три минути, за да говорим в студиото директно и да се гледаме в очите като истински мъже.

Водещ: Заповядайте!

Цветан Цветанов: Благодаря ви!

Водещ: Чакаме ви. Нали нямате нищо против?

Сергей Станишев: Напротив, ще ви кажа следното…

Водещ: Коментарът ви – доказуемо ли е и какво ще правите, ако не е доказуемо, защото г-н Цветанов каза, че ще излезе от политиката, ако се докаже?

Сергей Станишев: Г-н Цветанов добре знае какво говори, защото твърдението, което стигна до мен като сигнал, е за нерегламентирано, незаконово подслушване. Нали правите разлика? При законовите има разпореждания, резолюции на ръководството, ясни следи.

Водещ: Все пак някаква с;леда или показания на хората, защото се твърди, че отдел „Оперативно-технически операции, СДОТО, там си има ръководител, който си има име…
Сергей Станишев: Г-н Николаев, ще помоля да ми удължите времето за сметка на г-н Цветанов.

Водещ: Добре.

Сергей Станишев: Второ, както казах аз не съм специалист, но… и за това трябва прокуратурата да направи проверка, данните изглеждат твърде сериозни. Очевидно са писани от човек, който е вътре в системата. Поне за мен като човек, който мисли логически, може да навърже нещата. И освен всичко останало аз съм политик, а не следовател. Това е единственото, което съм казал, че има такъв сигнал, че за това настоявам…

Водещ: Това е много злепоставящ наистина…

Сергей Станишев: Вижте, той е шокиращ.

Водещ: Въпросът е дали ще излезе… Той казва „аз ще изляза от политиката, вие ще имате ли мъжеството да се извините, ако не се докаже”?

Сергей Станишев: Аз бях не по-малко шокиран от тази информация и за това смятам, че единствено прокуратурата може и трябва да се произнесе. Силната позиция на г-н Цветанов би била не да каже, че аз лъжа, защото аз нищо не съм казал като моя позиция, напротив.

Водещ: Това е мега скандал, да обявите нещо, което може и да е димка, политическа, но може и да не е.

Сергей Станишев: Казах, че се надявам това да не е истина, но при най-малкото съмнение трябва да се изчисти това съмнение върху МВР и по-точно структурата, която извършва подслушване. Точка.

Водещ: Това е изключително компрометиращо като твърдение. Ще припомня имената, за които се твърди, че са били обект на незаконно подслушване. Вие самият, Ахмед Доган, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Иван Костов, Волен Сидеров, Йонко Грозев, част от „България на гражданите”, Нели Куцкова, бизнесмените Гриша Ганчев, Иво Прокопиев, Георги Гергов, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова и Миньо Стайков. Тук логичният въпрос е, когато не сте убеден в истинността, някой може да каже, че е написано от вашата централа.

Сергей Станишев: Всеки може да каже всичко. Аз смятам…

Водещ: Правим кампания, правим избори и изглежда…

Сергей Станишев: Аз смятам за мое задължение това да бъде проверено. И, тъй като много сигнали за най-различни неща не бяха проверявани по време на управлението на ГЕРБ, бяха потулвани, смятам че единствено прокуратурата може да се произнесе. Давам ви пример, нали обвиняваха, че нашите претенции, материали за дейността и нарушенията на г-н Найденов са черен ПР. Какво се оказа, че има следствие от 2009 и 2010 година, че то очевидно е било потулвано и е имало политически натиск, за да не се развива.

Водещ: В прокуратурата потулвано?

Сергей Станишев: Потулвано, не се знае от кого.

Водещ: Или…?!

Сергей Станишев: Не се знае от кого, но очевидно… Извинявайте, ще ви кажа следното…

Водещ: В смисъл прокуратурата намесвате, на която сега разчитате, а тя преди това е потулвала, а сега не?

Сергей Станишев: Казвам, че е имало натиск, от кого, това може да се изясни допълнително. По принцип, когато има разследване, което включва министър, министър-председателят и министърът на вътрешните работи със сигурност знае.

Водещ: Кой знае със сигурност?

Сергей Станишев: За подобно разследване.

Водещ: Опишете още детайли около това какъв е бил кръгът според този сигнал на хората, които е трябвало да извършват тази незаконна дейност и какъв е мотивът им да нарушават толкова грубо закона, след като знаят, че министрите се сменят и е възможно, ако има нещо нерегламентирано, то да бъде оповестено и да ги направи подсъдими? Какъв е мотивът на служители да нарушат закона? Г-н Цветанов наистина дойде в студиото и слезе, така че ще помоля колегите за допълнителен стол.

Сергей Станишев: Аз ще ви помоля да приключим разговора по моята тема, след това си водете разговора с г-н Цветанов на другата тема. Аз смятам, че съм свършил това, което…

Водещ: Тази тема е много важна.

Сергей Станишев: Трябва да свърша като гражданин и като политик. Да продължим ли?

Водещ: Включете се, седнете. Ще ви помоля да изчистим този спор, дори ще пренебрегнем темата за листите в този момент.

Сергей Станишев: Този спор не може да бъде изчистен.

Водещ: Дори ще пренебрегнем темата за листите в този момент, при така създалата се ситуация. Здравейте! Заповядайте! Единият казва – той лъже, другият казва – ще видим прокуратурата какво ще уточни. Сигурен ли сте, г-н Цветанов, че по никакъв начин няма да се докаже нито едно от тези твърдения, защото съмнения за подслушване имаше многократно по време на вашето управление? Имаше изтекли разговори. Историята „Мишо Бирата”, Танов, Дянков, имаше такива скандали и сега сме изключително…

Цветан Цветанов: Не сигурен, а убеден. И само да върна времето, когато премиер беше Сергей Станишев. Тогава само да ви припомня, когато беше скандалът с „Галерия”, подслушаните журналисти, след това СДОТО, за която той говори толкова компетентно, трябва да ви кажа, че мина на пряко подчинение на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, което никога през годините не се е случвало.

Водещ: Скандали са ставали с подслушване много пъти, да изчистим последния.

Цветан Цветанов: Момент. Другото, което е, заместник-директорът на СДОТО е лично назначение на г-н Миков. Смятате ли, че аз като министър на вътрешните работи ще се възползвам от тази привилегия да наруша закона и това нещо ще остане незабелязано от служителите, които трябва да прилагат СРС-та. Това е абсолютна лъжа, г-н Станишев и ви заявявам съвсем категорично в това студио – и вие като председател на европейските социалисти, искам да заявите тук в това студио – готови ли сме двамата да поемем ангажимент, ако тези твърдения се окажат невярни, защото аз съм убеден в това нещо, аз знам какво съм правил за разлика от вас, когато вие бяхте министър-председател и изнесохте документи с гриф „Секретно”, които бяха с информация.

Сергей Станишев: Лъжа!

Цветан Цветанов: Момент.

Сергей Станишев: Тук мога да кажа достатъчно категорично, че е лъжа.

Цветан Цветанов: Доказаха се, че тези документи ги няма, както и да е, това не е толкова важно.

Сергей Станишев: Това са различни неща.

Водещ: Дайте по същество.

Цветан Цветанов: Добре, ето по същество.

Водещ: Има ли такъв оборудван автомобил, за какъвто се твърди в сигнала на г-н Станишев, сив „Крайслер”, внесен ли е, има ли по принцип такъв автомобил за подслушване?

Цветан Цветанов: Способите и методите, които се прилагат в оперативната работа, са класифицирана информация и всяко…

Водещ: Общественото мнение налага да се отговори на този въпрос, пък нека да е класифицирана.

Цветан Цветанов: И всяко едно мое излизане, на подобна информация, бих могъл да бъда подведен под отговорност.

Водещ: То вече е изтекло, само кажете дали има.

Цветан Цветанов: Прокуратурата е тази, която ще прецени дали може да съобщи или не може да съобщи. Но аз ви заявявам категорично – подслушване, разпоредено от министър Цветанов, когато съм бил такъв, в никакъв случай не съм използвал тези си правомощия първо, защото ги нямам по закон и другото, което е, знам, че в 41-вото Народно събрание се въведе парламентарен контрол точно на тази служба, на СДОТО, визирайки всички тези предишни скандали, които са били. Но да се върна на всичко това, което е изключително важно. Седим в момента в това студио, в момента, в който прокуратурата… Аз държа чрез вас това послание да стигне и до главния прокурор, за да се направи максимално бързо тази проверка и да се спрат тези спекулации.

Водещ: Той е уведомен, той има сигнал.

Цветан Цветанов: И да се спрат тези спекулации във връзка с предстоящата кампания, защото, ако това нещо се окаже, че не е вярно, вие готов ли сте да се оттеглите от политиката и да се извините публично не на мен, на институцията, която обидихте, и тези служители, които са работили и при вас, и преди вас, и по време на моя мандат, и след моя мандат.

Водещ: Нека да отговори.

Цветан Цветанов: И аз мога да ви кажа, че ако се докаже, че Цветанов е направил незаконно подслушване или е разпореждал да се прави такова, без съответните искания, които са от оперативна служба или прокурор, разрешени от съдия и, разбира се, когато министърът се подпише...

Водещ: Нека в диалогов режим…

Цветан Цветанов: Това са важните неща.

Водещ: Добре, а смятате ли, че е възможно нещо, което нередно се е правило, много трудно да се докаже, защото следите са били изчистени прекрасно? Има и тази хипотеза.

Цветан Цветанов: Как ще стане тази хипотеза? Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук? Всичко се регистрира, както неговите документи бяха изчезнали и ги нямаше в регистъра, защото всичко, което е класифицирана информация, всичко, което е способи и методи за прилагане на подобни СРС, всичко се регистрира. Това не е плод зеленчук, господа. Недейте да смятате, че МВР е някакъв разграден двор. За това се установяват всичките нарушения и за това могат да бъдат направени съответните проверки.

Водещ: Нека да отговори.

Сергей Станишев: Ако позволите, без да влизаме в диалог с господин Цветанов, защото смятам, че прокуратурата трябва да се произнесе и да си каже нещата как стоят. Има неща в този сигнал, които са проверими, нека прокуратурата да го направи.

Водещ: Ако не е вярно и се хвърля такова петно?

Сергей Станишев: Ако не е вярно, ще се извиня, разбира се. Само, че нека бъдем точни. Преди малко господин Цветанов ме обвини и обяви за доказано, че аз съм изнесъл материали, които са секретни.

Водещ: Имунитетът ви беше ли махнат по този повод?

Сергей Станишев: Да, беше свален.

Цветан Цветанов: И тези документи намериха ли се?

Сергей Станишев: И аз съм разследван.

Цветан Цветанов: Намериха ли се тези документи?

Сергей Станишев: Нека прокуратурата да се произнесе.

Цветан Цветанов: Тя се произнесе – документите ги няма.

Сергей Станишев: И нека съдът се произнесе...

Цветан Цветанов: Документите ги няма.

Сергей Станишев: … дали съм изнасял документи. Аз съм заявил, много категорично, че такова нещо не е имало. Но има нещо друго – в сегашния мандат, който изтече, имаше масирано използване на СРС-та. Имаше много, най-различни сигнали, аз ви посочих някои от тях през последните седмици, в това число сигнала /…/ мафия. В това число аз зададох въпроса на госпожа Първанова – дали са били подслушвани, проследявани лидери на протестиращите, отговор не получих. На какво основание е правено това? Нека, има си компетентни органи да се произнесат и всичко да си застане на местата.

Водещ: Как реагирате на обвиненията, че има подслушвани, следени, разработвани, правене на профили на лидери на протестите?

Цветан Цветанов: Това е долна лъжа. Разбирате ли – ние сме в предизборна кампания и най-големия проблем е, че лидерът на европейските социалисти, в лицето на Сергей Станишев, залагайки неговата политическа формация – БСП, защото аз смятам, че има много достойни членове, симпатизанти, които в момента се възмущават от подобни твърдения на някакви анонимни сигнали.

Водещ: Може би, ако бяха изчистени други скандали през…

Цветан Цветанов: Господин Николаев, може ли един бивш премиер, един лидер на една формация, която е основната в политическия живот на страната, да казва, че – нека прокуратурата да провери и аз ще се извиня? Господин Станишев, вие вчера направихте твърдения, вменихте вина и ме обвинихте както мен, така също цялата система, че работи в услуга на нещо, което не е в интерес на държавата.

Сергей Станишев: Добре, нека тогава да ви задам тогава на вас въпрос.

Цветан Цветанов: Задайте ми го.

Сергей Станишев: Някой извини ли се на лекарите от Горна Оряховица, които обвинихте, че са убийци? Прочетохте СРС-та от трибуната на Народното събрание и съдът ги оправда. Единият от тези хора получи инфаркт.

Цветан Цветанов: Тези СРС-та бяха прочетени, след като беше спазена процедурата за декласифициране на тази информация, по едно и също време – както аз в парламента, така също и окръжния прокурор на Велико Търново бяха прочетени СРС-та. Мога да ви попитам пък аз вас…

Сергей Станишев: Добре, когато вие говорите за някой, че е убиец…

Цветан Цветанов: Добре, може ли нещо да ви попитам?

Сергей Станишев: … и има последствия от това…

Цветан Цветанов: А мога ли да ви попитам вас?

Сергей Станишев: … вие извинихте ли се?

Цветан Цветанов: Как тогава всъщност Хохегер, вие отделихте 3 млн. лв. от българския данъкоплатец и не се извинихте на българските данъкоплатци, че тези пари, голяма част от тях, се върнаха към вашата приятелка и спътница в живота. Защо не застанахте и не се извинихте пред българските избиратели? Защо не казахте и не дадохте отговор как Азер Меликов беше назначен в „Информационно обслужване”? И как вие дадохте тези хипотетични твърдения, че ще бъдат фалшифицирани изборите…
Водещ: Значи влизаме в тези на предизборен дебат директно.

Сергей Станишев: Влизаме в един предизборен дебат.

Цветан Цветанов: За голямо съжаление този подход и този манталитет ни води точно в това, което в момента се разиграва и във вашето студио. Защото трябва да има реални политики, които да се предлагат в предстоящата предизборна кампания, а не да се хвърлят някакви безпочвени твърдения. И ако бъде доказано, ще му се извиня.

Водещ: За да бъдем коректни, като медия, дайте ни възможност да бъдем коректни към вас.
Сергей Станишев: Мисля че двете страни се произнесохме по този случай и да преминем към другия разговор. Защото в противен случай ще искам всеки път, когато господин Цветанов идва тук, при вас, да влиза наш представител.

Цветан Цветанов: Заповядайте, нека влизате вие.

Сергей Станишев: Защо мен? Партньорът ми е господин Борисов, той е лидер на партията.

Цветан Цветанов: Защото вие ме обвинявате мен като бивш министър.

Сергей Станишев: Не аз не ви обвинявам. Поисках проверка на прокуратурата и смятам, че така е редно.

Цветан Цветанов: Първо можеше да дадете на прокуратурата да се произнесе и, когато тя потвърди тези твърдения, тогава да излезете и публично да ги заявите.

Сергей Станишев: Твърде скандален е този случай.

Цветан Цветанов: Кое е твърде скандално, господин Станишев? При мен знаете ли колко анонимни скандали идват за вас? Това означава ли, че аз трябва да тичам в прокуратурата и да ги оставям? Нали трябва да сме отговорни сериозни мъже.

Сергей Станишев: Когато господин Алексей Петров се появи при министър-председателя, това беше действие на добросъвестен гражданин. Когато аз получавам такъв сериозен сигнал - с посочени имена, с технология на използване на специална апаратура, за незаконни цели, това се смята за компромат, така ли?

Цветан Цветанов: Този добросъвестен гражданин, който вие визирате, който назначихте в ДАНС и нарушихте баланса с нашите евроатлантически партньори, този добросъвестен гражданин занесе материал, който беше с подписа и по регистратурата в деловодството се води на вас. Той за това го занесе.

Сергей Станишев: И за който има свидетелски показания, че е бил в ръцете на председателя на ДАНС, на който аз съм ги предал. Вече в ДАНС как са се развивали нещата, няма как да кажа.

Водещ: За да сме коректни, като медия, искам да ви помоля...

Сергей Станишев: Малко, господин Николаев, искате да говорите и за другите теми, по които сте ме поканили. Мисля че тук разговорът е между вас и мен.

Водещ: Ще говорим. Господин Цветанов, приемате ли в понеделник да ни гостувате, защото очевидно нещата няма да приключат с тази ваша среща, която се получи в нашето студио?

Сергей Станишев: Те биха могли да приключат с прокуратурата, тя да се произнесе.

Водещ: Не, ние имаме допълнителни въпроси към вас. В понеделник имате ли възможност да ни гостувате отново?

Цветан Цветанов: Ще направя всичко възможно, но по-важно е да гостувам след като прокуратурата се произнесе с проверката.

Водещ: И преди това. Очевидно, че кампанията започна.

Цветан Цветанов: И да чуем в деня, в който бъдат обявени резултатите от тази проверка, мнението на господин Станишев.

Водещ: Само да изчистим някои неща и ще ви очакваме в понеделник. Ние ще продължим по партийни теми, които врят и кипят в БСП. Тези инициали, които са изнесени, има ли наистина такива служители, съвпадения в инициалите? И въпросния автомобил съществува ли?

Цветан Цветанов: Какви са инициалите? Аз просто не ги знам.

Водещ: Помните ли ги, господин Станишев, тези инициали? Й. К. , Д. А., К. Д. има ли такива служители? За които се твърди, че те са в групата.

Цветан Цветанов: Не мога да кажа.

Водещ: Не знаете кои са?

Сергей Станишев: Още по-малко биха говорили на мен.

Водещ: Още по-малко?

Сергей Станишев: Биха говорили на мен инициали, защото аз...

Цветан Цветанов: Да де, ама, вие ги обявявате и твърдите, че те съществуват. Вие хвърлихте обвиненията.

Сергей Станишев: Не, това, което аз казах и моля да бъдете коректен, аз казах – има такъв сигнал. Той съдържа тревожна информация, искам проверка на прокуратурата. И зададох някои въпроси, които са проверими, в това число – има ли служители с такива имена.

Водещ: То, че има, не значи, че задължително са…

Сергей Станишев: Да, не означава, но трябва да се провери има ли такава техника, как се използва в този период, с какъв интензитет. Това са все много лесни и проверими въпроси.
Цветан Цветанов: Не може политици, които се стремят да управляват страната – било то от ГЕРБ, било то от БСП да хвърлят в публичното пространство такива твърдения, които е ясно, че е от анонимен сигнал, много е ясно, че това не съответства на истината. Но вие вчера компрометирахте България с изнасянето на тази информация.

Сергей Станишев: Ако говорим за хвърляне в публичното пространство, господин Цветанов, като министър на вътрешните работи, неведнъж е заявявал, че съдът обслужва едва ли не организираната престъпност, че определени журналисти обслужват организираната престъпност. Това са твърдения не по-малко скандални.

Цветан Цветанов: Ето от всичко това, което прави като поведение господин Станишев, кореспондира с говоренето, което е на членове от организираната престъпност, към които се водят в момента дела.

Сергей Станишев: И опозицията представлява интереси на организираната престъпност.

Водещ: Така ли? Опозицията, БСП, представлява интереси на организираната престъпност?

Цветан Цветанов: Определени политици, да. И то беше ясно в някои от делата, които приключиха.

Водещ: Добре, искам наистина да сме коректни – каним ви в понеделник. Ще се натрупат, предполагам, още горещи теми.

Цветан Цветанов: Аз ви благодаря за това, че ми дадохте възможност да застанем днес в това студио. И когато приключи проверката на прокуратурата, двамата да понесем отговорността и да се извиним, ако не са верни тези твърдения, нали така?

Водещ: Който за каквото има.

Сергей Станишев: Който за каквото има.

Цветан Цветанов: Аз ви благодаря и се извинявам и, когато аз съм в студиото, ви каня също, господин Станишев, заповядайте.

Сергей Станишев: Ще изпратим наш представител по темата, по която ще говорите.

Водещ: Продължаваме разговора с лидерът на БСП – Сергей Станишев по друга тема. Разбрахте, заради скандалът, който се разгоря…

Сергей Станишев: Преди да минем по другата тема, да кажа две неща.

Водещ: Да не е сега зад гърба на госта, който ще ни гостува в понеделник.

Сергей Станишев: Първо да се уточним – следващия път, когато поканите господин Цветанов по някоя тема или някой от ГЕРБ и засегне БСП, представител на БСП да влезе в студиото и да заяви нашата позиция, разбираме ли се? Мисля че е справедливо.

Водещ: При ситуация като тази, както се разгоря, да.

Сергей Станишев: Уговаряме ли се?

Водещ: Уговаряме се, когато се обадите по телефона и сте наблизо, студиото ни е отворено.

Сергей Станишев: Ще имаме постоянен дежурен, ако трябва, за да спазим нашата договорка.

Водещ: Въпросът е да сте вие или заместник-председател на партията.

Сергей Станишев: О, това не е проблем. Ще имаме дежурни.

Водещ: В понеделник, когато министър Цветанов ни гостува...

Сергей Станишев: Господин Цветанов, който толкова държи на извиненията, извини ли се все пак на лекарите от Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци и им съсипа живота? Извини ли се на лекарите от Благоевград с подобни неща? Когато заяви, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен и няма отвличания, извини ли се на момичето от Перник – Мирослава, която беше убита? А след това главния свидетел и потенциален обвиняем се самоуби. На господин Цветанов е характерно едно чувство за вечна безпогрешност, аз такова чувство нямам. Обаче все пак да завърша – има сериозна информация, която е много сериозна. И ако дори част от нея е истина, това е грандиозен скандал и грандиозен закононарушение. За това поисках проверка на прокуратурата.

Водещ: Видя се и в телевизионен вариант скандалът, който обаче до голяма степен ви спести или поне намалява обема от въпроси, свързани със скандали вътре във вашата партия. Имаме малко време да обсъдим и тях. Бружение, недоволства по места във вашата партия, заради наложените, твърдят, не от ръководството като цяло, едва ли не еднолично, по Живковски, дори такъв цитат се появи, са наложени едни хора за сметка на други, към които е приложена чистка. Как отговарят на тези обвинения, които бълват последните дни от доста места?

Сергей Станишев: Първо, в БСП действително има един процес на обновление.

Водещ: Или чистка, казват някои, или на обновление?

Сергей Станишев: На обновление. 50% от водачите, действително са нови водачи. Освен това аз съм сигурен, че в следващата парламентарна група, поне 2/3 ще бъдат нови депутати, въпреки че това за БСП не е самоцел. Ние не тръгваме от нищото. Ако говорим за нови лица, ГЕРБ бяха 99% нови лица в досегашния парламент, какво свършиха? Безобразия, сринаха държавата и разбиха парламентаризма.

Водещ: Дайте за вас. Искам конкретно да ви попитам – нови лица ли са Георги Божинов, Димитър Дъбов, Янаки Стоилов?

Сергей Станишев: Нека ви кажа… Господин Николаев, чувате ли ме?

Водещ: Чувам ви. Въпросът е за новите лица.

Сергей Станишев: Голяма част от водачите - 50%, ви казах, са нови лица. Второ, другите са достатъчно утвърдени фигури, политически популярни, с ясна и последователна позиция, защото ние не взимаме, грубо казано, случайни хора, които нямат позиция. Един политик трябва да има такава и да отстоява. Трето, по повод начина на взимане на решения…

Водещ: По Живковски ли?

Сергей Станишев: Не е по Живковски. През последните 10 дни, преди заседанието на Националния съвет, аз проведох разговор с всички областни съвети.

Водещ: Взехте ли под внимание желанието на структурите по места или наложихте парашутисти?

Сергей Станишев: Ще ви дам примери.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 2967732192785651127

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item