stoineff

Франциск І е името на новия папа



Днес, в 18,06 GMT над Ватикана се разнесе бял пушек. Сигурен сигнал, че две трети от Кардиналите са избрали нов папа - глава на римокатолическата църква.
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт, отбелязва агенцията.

Папа Франциск
Папа Франциск е новия папа на римокатолическата църква

Аржентинеца Кардинал Хорхе Марио Берголио  е новият глава на римокатолическата църква  с папско име Франциск І.


Преди около час бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Около 21.15 ч. българско време френският кардинал Жан-Луи Торан се изправи на балкона на базиликата "Свети Петър" и обяви "Хабемус папам" ("Имаме папа"). Веднага след това се появи избраникът.

Кардинал Хорхе Марио Берголио е роден в аржентинската столица Буенос Айрес и е на 76 години. Името, с което ще се качи на Светия престол е Франциск I. Известен е с това, че живее скромно и използва обществен транспорт. Социално активен през 2001 г. той публично изми и целуна ръцете на хора, болни от СПИН.

Това ще е първият папа йезуит, добави пък агенция "Франс прес".

Новият ръководител на Римокатолическата църква е и първият човек, избиран на този пост от двете Америки. Според статистиките, в този континент живеят близо 30% от католиците в света.

За кардинал на Буенос Айрес е обявен на 21 февруари 2001 г. от Йоан Павел ІІ.
Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуват и скандират "Да живее папата"


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 8744269886555719057

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item