stoineff

Може ли да бъде разклатен валутния борд


Вземането на заем за увеличаване на най-ниските пенсии и доходите на най-бедните ще разклати валутния борд, ще се плащат огромни лихви по 30 млн. лв. годишно и страната ще влезе в спирала на растящи дългове.


 Това коментира пред "Стандарт" финансист №1 в оставка Симеон Дянков по повод набиращите скорост идеи за теглене на кредит, с който да бъдат вдиганати доходите на най-бедните. Подобни тези лансираха президентът на КНСБ Пламен Димитров, икономистът от Лондон Димитър Иванов и леви финансисти. В събота и еврокомисарят Кристалина Георгиева посочи тази възможност, но все пак направи уговорката, че трябва да се прецени дали държавата да изтегли заем или да се разместят разходите в бюджета.

Според Дянков теглене на заем с подобна цел е безотговорна стъпка. "Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", каза вицепремиерът в оставка. И обясни, че ако се вземе например 1 млрд. лв. заем, лихвите ще са около 30 млн. годишно.

"Защото инвестиционните заеми са по-евтини - може да се вземе такъв от Европейската инвестиционна банка. Но ако се взима за социални харчове, се вдига лихвата. И в момента на пазара тя е около 3%, следователно около 30 млн. ще отиват на година", каза Дянков.

"За този тип разходи не можеш да вземеш заем само т. г. Защото, ако сега вдигнеш пенсиите, през следващата година отново трябва да ги плащаш. Следователно и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", каза още Дянков.

И добави, че това би било рязка промяна на политиката и ще увеличи лихвата по всички държавни и корпоративни заеми. "Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е идеята на някои, които лансират тази идея. Идеята на валутния борд е, че във времето можеш да си позволиш малки отклонения от балансирани бюджети, но трябва да са малки.

А България вече пета година все пак има дефицити. Ако се взема заеми, те ще увеличат дефицитите години напред - защото този заем трябва да се допълва всяка година, за да се изплащат пенсии. Това сериозно ще разклати борда", обясни финансист №1. На въпрос кой би спечелил от това Дянков каза: "Губят всички, които имат спестявания - това българите добре го знаят отпреди 15 г. Ще спечели една малка група олигарси, кредитни милионери, които са взели от банките големи кредити в левове, които ако се разклати борда, няма да се налага да изплащат. Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха".

Дянков напомни, че при срива на финансовите институции на някои от кредитните милионери не им се наложило да си изплащат кредитите и станали доста големи богаташи. "Това е единствената група, която може да спечели от разклащането на борда. Затова казвам, че отговорен политик не би го направил", каза още той.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 6231551563252279609

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item