stoineff

Каролев: Орешарски, Хърсев, Хампарцумян не защитиха българската средна класа

Владимир Каролев
Владимир Каролев снимка : karolev.com

Владимир Каролев е един от малкото български политици, поддържащи директен контакт в социалните мрежи с хората. Ето една извадка от профила му във Фейсбук, която предизвика сериозна дискусия:


В потрес съм от факта, че сутринта по bTV трима от предполагаемо най-пазарно и свободно ориентираните български специалисти (Орешарски, Хърсев, Хампарцумян) не защитиха българската средна класа на директен въпрос дали високите данъци върху доходите не смазват и без това слабата ни средна класа. Орешарски каза, че не смятал, че високите данъци са проблем за средната класа, Хърсев посочи, че корпоративният данък бил много по-важен, а Хампарцумян разви тезата, че е важно за какво се харчат данъците, а не колко са.

1. Към Орешарски: Ако не е важно за средната класа колко разполагаем доход има, то какво е важно? Тези хора не получават купони от държавата, не получават социални помощи, не ползват редица "безплатни" държавни услуги, защото идеята е, че могат да си позволят по-добри частни алтернативи. Най-важното за една средна класа е колко пари в джоба й остават след данъчното облагане, които да спести, инвестира или потреби. Както и пътят към средната класа (отдолу) и от средната класа (нагоре) да е разчистен.

2. Към Хърсев: за някои чужди инвеститори е наистина по-важен корпоративният данък, но да не забравяме, че има и български инвеститори, а и чужди, които са се установили тук. А това, че фирмите плащат данъци е голяма илюзия - сградата не плаща данък, столът не плаща данък, шпакловката не плаща данък, стругът не плаща данък. Данъци се плащат единствено от ХОРА. А в дребния и среден бизнес плаща данъци именно средната класа.

3. Към Хампарцумян: вярно е, че е важно за какво се харчат данъците, но това допускане, че над един минимум за неотменни дейности в държавни ръце (полиция, съд, армия, базисна транспортна инфраструктура, базисна екология и борба със заразните болести), държавните чиновници, колкото и некорумпирани да са те, могат да харчат по-ефективно от спечелилите парите на първо място, си е типично ляво и довело до толкова много социалистически режими и последвали помитащи хиперинфлации, че човек цял живот може да ги учи и пак няма да ги научи (вчера няколко часа четох само за Перу). По-добра политика от тази да оставиш повечето пари в джоба на този, който ги е спечелил честно и законно, няма.

Не мога да разбера какъв е този панически страх на експерти и политици да се произнесат в защита на средната класа. На теория, а и на практика, това би трябвало да е най-печелившият ход, който печели избори в САЩ, откакто свят светува - бедните искат чист път към статут на средна класа, средната класа иска малко държавна намеса, богатите искат силни потребители, каквито са представителите на средната класа. Пролетаризацията на българското общество е страшна.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 6701888179200443456

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item