stoineff

Благовещение (Благовец)

Благовец - Благовещение
Благовещение - Благовец

Днес е Благовещение – каква по-хубава дума от тази, че най-после ще се роди Спасителят! Благовещение – наричан още Благовец 

- e празник за всички християни, независимо традицията и църквата, към която принадлежат - православие, католицизъм, протестантство - и едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

Св. Лука в своето Евангелие по-подробно от другите евангелисти описва събитията, предшествали рождението на Иисуса Христа. В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, той изпълнява нова богоугодна мисия. Прочее нека поне в този велик и свят ден сами да прочетем какво благовествува св. Лука, не само със слуха си, но и с взор да се потопим в чистия извор на божественото познание:

26. А на шестия месец бе изпратен от Бога ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,
27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мария.
28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше какъв ли е тоя поздрав.
30. И рече ѝ Ангелът: Не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога;
31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
33. и ще царува над дома Яковов до-веки, и царството Му не ще има край.
34. А Мария рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?
35. Ангелът ѝ отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.
След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. "Ето рабинята Господня - казала Мария, - нека ми бъде по думата ти?"
Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна при сродницата си Елисавета, която се изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.
/Евангелие от Лука, гл.1, ст. 26-38/

Празнична трапеза

В България празникът Благовещение се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.).

Празникът се пада винаги през Великия пост и на него църквата разрешава риба, като по нашите земи това се е превърнало в традиция на този ден на трапезата да има риба - обикновено се приготвя рибник (риба с ориз). Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Суеверия

Съществуват и различни суеверия. Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи макар и в гнездото или ходи, това е лоша поличба.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне".

На празника празнуват с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Евангелина, Bангел.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини 3638026063493902319

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item