stoineff

Арестуван е и втория терорист от Бостън - Джокар Църнаев

Dzhokhar Tsarnaev

19-годишният Джокар Църнаев е арестуван и е настанен в болница, състоянието му е сериозно19.04.2013 г.



Той беше под обсаден в лодка, която се намираше в двора на къща в района на Бостън. Джокар Църнаев - вторият заподозрян за бомбените експлозии от маратона в понеделник беше арестуван малко след 8:40 РМ източно време.

19-годишният Джокар Църнаев успя да се изплъзне на полиция при среднощна престрелка в предградията.


Линейка го откара в "Бет Израел Хоспитъл" където състоянието му е определено като "сериозно". Младежът беше ранен при престрелката предишната вечер. Неговият брат Тамерлан Църнаев, 26 почина в болницата от раните, които получи тогава. Джокар обаче успя да бяга от полицията близо 23 часа въпреки, че е бил прострелян.

Минути след като стана ясно, че заподозряният е арестуван,  хората излязоха по улиците след ден, в която стояха заключени по домовете си и аплодираха бурно всяка преминаваща полицейска кола.
Dzhokhar Tsarnaev - Чеченеца
Dzhokhar Tsarnaev

Според ФБР Джокар в момента не се ползва с т.нар. "Права на Миранда" (думите, които четат на всеки  арестуван).

Властите използват изключение в закона, касаещо обществената сигурност. В следващите дни се очаква да се задълбочи дебата дали съдебната система в САЩ би трябвало да се използва за случаи на тероризъм като този - дебат, който продължава вече 12 години след 9/11.

Джокар Църнаев, който е учел в САЩ, стана известен като „заподозрян №2" или като „заподозреният с бялата шапка".

Пред руски медии бащата на Църнаеви - Анзор, който живее в Махачкала, столицата на Дагестан, разказал, че Джокар е умен и талантлив млад човек. "Синът ми е истински ангел. Джокар е втора година студент по медицина в САЩ. Той е толкова интелигентно момче! Очаквахме го да дойде на почивка тук....". Анзор Църнаев, добавя, че децата му са жертви на американските специални служби. Междувременно той съобщи пред CNN, че е бил разпитван от представители на руските тайни служби.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА

- Около полунощ в петък двамата заподозрени се опитват да изтеглят пари с открадната кредитна карта от АТМ на магазин "7-eleven" в района на университета MIT в Кеймбридж.
- Малко по-късно престрелка избухва с полицаи от кампус полицията на MT в Кембридж. 26-годишен служител на реда е убит с няколко куршума.
- 20-ина минути по-късно полицията получава сигнал за отвлечат кола Мерцедес SUV заедно със шофьора. По-късно той ще бъде освободен. Шофьорът казва пред полицията, че двамата са му признали, че са извършителите на атентата от понеделник.
- Събитията се прехвърлят в друго предградие на Бостън Уотъртаун. Започва преследване, което включва престрелка с полицията. Според властите двамата са хвърляли експлозиви по полицейските коли.
- При престрелка единият от преследваните е ранен и заведен в болница където е починал по-късно. Това е 26-годишният Тамерлан Църнаев. Той излиза от колата, опасан в експлозиви, готов да умре и да убие още хора с него. Преди да бъде прострелян брат му Джокар минава с него с колата и бяга от мястото.
- Започва преследване и претърсван ена града, което продължава близо 23 часа.Властите предпуреждават НИКОЙ да не излиза от домовете си, да не отварят вратите на никого освен на полицията, на никой. „Тези хора са терористи. Те са дошли тук да убиват", заявява на пресконференция шефът на полицията в Бостън Едуърд Дейвис.
- Близо 10,000 полицаи патрулират улиците на Уотъртаун и малко след 7 РМ източно време те се фокусират върху лодка в задния двор на къща. Следва кратка престрелка от около 20 изстрела.
- Около 8:40 Джокар Църнаев е арестуван и откаран в болница в сериозно състояние. Минути след това бостънската полиция потвърждава ареста първо в туитър. Хората в района избухват в радостни аплодисменти.
Акаунтът на Църнаев в руската социална мрежа VKontakte показва, че той е завършил Cambridge Rindge в Бостън и Latin School през 2011 г., след като е посещавал училище № 1 в Махачкала 1999-2001.
Изглежда е бил добър ученик, тъй като е получавал по $2,500 стипендия от град Кеймбридж, Масачузетс, за да продължи образованието си в колеж.
На страницата си в VKontakte, Джокар казва, че счита "кариерата и парите", за най-важното в живота. Срещу светоглед, той пише: "ислям."
Според информацията от сайта, Църнаев владее английски, руски и чеченски. Членува в няколко групи, посветени на Чечня, която е в съседство с Дагестан.
При експлозиите на финала на маратона в Бостън загинаха трима души, а над 170 бяха ранени.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 1223447395044609437

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item