stoineff

Интревю: Как да разширим нашия бизнес в интернет

Димитър Бенев
Димитър Бенев един от лекторите на семинара
Революция в рекламата. Хората, които четат редовно „Интервю” знаят, за поредицата от наши интервюта, които са по повод семинарите организирани от http://www.revolutionbg.net
Днес един от лекторите Димитър Бенев традициционно ще даде някои отговори в аванас относно семинара.

В: Направо по темата. Приятно впечатление в този семинар прави на първи преглед, конкретната и практическа насоченост към бизнеса. Кажете на хората с малък бизнес, защо трябва да дойдат на този семинар:


О: Интернет се превърна в основен инструмент за комуникация и реклама. Социалните мрежи, форумите, блоговете, онлайн пространството като цяло, имат огромен потенциал за изграждане на имидж и разширяване на пазарите.
На 27 Април, в НБ „Иван Вазов”, Пловдив ще покажем как максимално да се използва този потенциал, как да се рекламира ефективно в интернет, как трябва да изглежда фирмения сайт, защо и как да сайта на фирмата да е номер 1 в Google, как компаниите да увеличат своите продажби чрез интернет.

В: Част от семинара включва „Онлайн магазините” – Може ли едни магазин да е 100% онлайн?

О: Търговията в онлайн магазините се подчинява на същите правила, както в обикновените магазини. Клиентът трябва да влезе, да разгледа стоката, да хареса продукт или услуга и да я купи.
Разликата е, че поддръжката на онлайн магазин е в пъти по евтина, разполагат с неограничена виртуална площ, не е нужно да поддържат големи складови наличности, работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината... Предимствата са много.

В: Една реална оценка от вас. С какъв процент реално могат да се увеличат продажбите на търговеца, с добра визия онлайн и добре поддържан сайт и социални профили.

О: Трудно е да се даде точна оценка. Освен добра визия и присъствие в социалните мрежи, изграждането на интенет имидж включва много етапи и инструменти. Гради се бавно, изисква търпение и последователност, но добавя стойност към всичко, което фирмата прави.

В: Всеки бизнес, ли би могъл да увеличи приходите си с подходяща онлайн маркетингова стратегия.

О: Да. Независимо от нишата, присъствието онлайн дава възможност за достигане на по големи пазари и повече клиенти. Освен това интернет дава възможност на бизнеса да изгради емоционална връзка с хората, което добавя стойност към всичко, което фирмата прави.

В: В семинара ще засегнете и SEO – то, ще успеете ли да обясните всичко в една презентация?

О: Презентацията за оптимизация е насочена конкретно към малкия и средния бизнес – как да направят сайта си привлекателен за търсачките, оптимизация за ликално търсене, как да съберат релевантни и силни връзки съм сайта. Точно, структурирано, с конкретни примери.

В: Дайте на читателите ни пример как най – често се осъществява една сделка онлайн. Поръчката, плащането, получаването на стоката.

О: Най-често стъпките при покупка онлайн са следните:
Клиента избира продукт или услуга в даден сайт. След, което я добавя в потребителската кошница и преминава към формата за поръчка. Важно е да попълни внимателно и коректно данните в нужните полета. Информацията от формата за поръчка се използва за доставка и издаване на фактура.

След това, избира удобен начин на плащане (в брой или по електронен път).
Преди да завърши своята поръчка клиента трябва да прочете и да се съгласи с Общите условия на сайта. Това е важен етап при приключване на сделата, защото общите условия имат силата на договор между търговеца и потребителя.
След като приемат поръчката, повечето сайтове се обаждат за потвърждение или доуточнения.
Следва доставка – най-често с куриер.

В: Много хора се страхуват да пазаруват онлайн, защото не могат да видят, пипнат, помиришат стокота … липсва директния контакт. Освен това се страхуват да не бъдат измамени. Убедете един такъв човек да си купи нещо :)

О: Най-сигурният начин, потребителите да не бъдат измамени е да се запознаят с условията на сайта и Закона за защита на потребителите.
Според ЗЗП потребителите имат право да върнат стоката, в седем дневен срок от датата на получаване, а търговеца е длъжен да върне заплатената сума.

В: Успех със семинара! Вярвам, че всеки, който го посети ще бъде доволен от наученото!

За записване тук

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Пловдив 1708977180873407537

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item