stoineff

Над 11 000 военнослужещи, машини и оръдия на Червения площад в Парада победы



Днес е националният празник на Русия - Денят на победата над нацистка Германия във Втората световна война. Кулминацията е величественият военен парад на Червения площад в Москва. Подобни паради ще се проведат в още 24 града на Руската Федерация.


Началото на парада в Москва започва точно в 10,00 ч местно време. Всичко е изпипано по конец и до части от секундата. Участие ще вземат над 11 000 военнослужещи, 101 единици военна техника и 68 самолета и вертолета от военновъздушните сили на Русия. Последното число не е случайно - то символизира броя на годините, изминали след 9 май 1945-а, пише в. ''Стандарт".

В руската столица вече се проведоха 4 репетиции на парада - две вечерни на Червения площад (25 април и 3 май), една дневна в Алабино (29 април) и генералната на Червения площад на 7 май сутринта. Авиацията участваше в тренировка в Подмосковието и прелетя над стените на Кремъл на 3 и 7 май. Днешният парад ще бъде 139-и за войските от Московския териториален гарнизон. Той ще бъде приет от министъра на отбраната на Руската федерация - армейски генерал Сергей Шойгу, а командващ парада ще бъде главнокомандващият сухопътните генерал-полковник Владимир Чиркин.

Под първите тактове на "Свещена война" знаменосна група открива шествието с марш. Веят се руският трибагреник и Знамето на победата - същото, което се развява над Райхстага на тази дата преди 68 г. След тригодишно отсъствие участват парадни блокове на Суворовското и Нахимовското военно училище. За първи път се появяват кадетите от Аксайския казашки кадетски корпус. В състава на механизираната колона за първи път преминават най-новите бронетранспортьори на Русия - БТР-82А.

Ветераните от войната, зрителите и 611-те акредитирани журналисти от цял свят ще видят също така танковете Т-90, самоходните гаубици "Мста-С", зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", ракетно-оръдейните комплекси "Панцир-С1". Накрая преминава стратегическото оръжие на Русия - ракетните комплекси "Искандер-М" и "Топол-М". Точно в 10,50 ч прелитат 17 авиационни групи от ВВС на Русия - 68 самолета, вертолети, изтребители и транспортни самолети (Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95, Ту-160, Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52). По традиция парадът завършва с полета на шест Су-25, които ще изобразят флага с цветен газ.

По време на генералната репетиция във вторник голяма част от улиците в руската столица бяха затворени, за да може военната техника да си пробие път. Това създаде големи главоболия на обикновените граждани. Разбира се, това не се отнасяше за държавния секретар на САЩ Джон Кери, който бе на посещение в Русия. Кортежът му пристигна в един от хотелите срещу Червения площад минути след като тежката техника премина по една от улиците, а в небето излетяха изтребителите, отбелязват руските медии. Кулминацията на Деня на победата ще бъде празничният вечерен салют в Москва. Той започва в 22,00 ч. местно време. В небето над столицата ще бъдат пуснати около 9000 салютни изстрела.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 5501774644985718280

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item