stoineff

Прокурорска проверка за изчезналото мъртво бебе на бургазлии


Прокурори започнаха разследване на случая с изчезналото мъртво бебе на бургазлийката Нина Мандаджиева. Те ще дирят къде е трупът на мъничката Мария, който според родителите е изчезнал мистериозно от родилното отделение. 


До момента от частната болница "Черноморска" в Бургас отказват да дадат становище по скандалния случай. Най-странното е, че детето има акт за раждане и акт за смърт, но в същото време от болницата е издаден и друг документ, според който бебето се е родило мъртво. "Протоколът за мъртво раждане автоматично изключва съставянето на акт за раждане и за смърт. Едно бебе не може да се роди едновременно живо, удостоверено с акт за раждане, и да е мъртвородено. Съществуването на тези документи паралелно е недопустимо", коментира пред "Стандарт" юрист, запознат със случая.

От 6 месеца животът на Нина и Динко е превърнат в ад. Те търсят гроба на рожбата си, но такъв не могат да открият. Регистрите на траурния парк в Бургас показват, че там не е извършвано такова погребение. "Когато разбрахме, че в бургаските гробища не е погребано бебето ни, мъжът ми отиде да провери в моргата, но и там го нямаше. Тогава се усъмнихме, че има нещо много нередно. Искаме истината да излезе наяве и да разберем какво се е случило с бебето. Вярвам в прокуратурата и съм сигурна, че всичко ще се разкрие", заяви майката Нина Мандаджиева.

Нейната трагедия започва на 4 февруари тази година, когато жената е приета за раждане. Тъй като терминът й бил пет дни по-рано, медиците я включили на системи, за да предизвикат родов процес. Бебето обаче било доста едро и раждането се оказало трудно. Тогава докторите решили да преминат към секцио. Поставили на Нина пълна упойка, а когато се свестила, й казали, че бебето е починало. Бащата Динко успял да види момиченцето си само за минута. Докато майката била под упойка, от МБАЛ "Черноморска" му съобщили по телефона, че е станал баща на момиченце. Отишъл да види бебето, но дълго не го пускали. След това му показали новородено с тръба в устата, обяснили, че го интубират. Месеци след трагедията човекът се чуди дали бебето е било неговото.

Според първоначалната версия на лекарите детето се е родило живо, но оцеляло едва 4-5 часа и е починало. От общината издали акт за раждане, в който детето е записано с имената Мария Динкова Хършева. По-късно е издаден и смъртен акт. Още докато майката е в болницата, от здравното заведение предлагат погребението да мине като служебно и родителите се съгласяват. По-късно обаче разбират, че такова е нямало, защото не могат да открият гроб.

"В момента в болницата тече проверка и няма да коментираме, докато тя не приключи", съобщиха лаконично от МБАЛ "Черноморска". Следите на драмата водят към сливенската погребална агенция "Танатос", която има договор с МБАЛ "Черноморска". Собственичката на агенцията Пепа Данева твърди, че по времето, когато се разиграва трагедията, действително им е предаден труп на бебе, но с протокол за мъртво раждане. "Когато имаме мъртво раждане, извършваме загробване като биологичен отпадък, защото погребения с индивидуални гробове се правят само при живородени и впоследствие починали бебета. В конкретния случай при мен има протокол за мъртво раждане и аз няма как да знам дали е имало акт, че детето е родено живо", коментира собственичката на "Танатос" Пепа Данева.

Не е ясно обаче дали случаят, за който тя говори, е за бебето на Нина и Динко. Агенцията не е приемала труп от Бургас, а от сливенската болница "Хаджи Димитър", с която има договор. "След създаването на болницата на д-р Пенков в Бургас - "Черноморска," направихме анекс и за нея", заяви Пепа Данева. Преди около половин година й се обадили от "Хаджи Димитър" в Сливен за случай с мъртвородено бебе. "Отидохме в болница "Хаджи Димитър", където трупчето бе поставено в кутия. Веднага се обадихме на сливенските гробища, давайки заявка за загробване. Самото загробване бе извършено от гробари", каза Пепа Данева.

Община Сливен е разпоредила на гробищата източно от града да има специална алея за полагане в земята на мъртвородените. В самата болница трупчетата се водят като биологичен отпадък. Гробищният парк в Сливен се стопанисва от общината. Там има регистър, където ясно се указва къде и кога е загробено всяко подобно трупче, обясниха запознати. Според тях при искане от прокуратурата за евентуална ексхумация всичко ще стане ясно. /БЛИЦ
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 511385967721278562

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item