stoineff

Инспекторите на ООН завършиха разследването си в Сирия



Бейрут. Екипът от инспектори на ООН премина границата на Сирия с Ливан, след като завършиха своето разследване на предполагаемото използване на химически оръжия от страна на режима в Дамаск, предаде АФП.


В 7.40 часа местно време инспекторите са пресекли границата с конвой от автомобили на ООН, ескортирани от ливанските сили за сигурност.

13-те инспектори, водени от Аке Селстрьом, напуснаха своя хотел в Дамаск малко преди изгрев слънце.

Екипът разследваше обвиненията, че сирийският режим е използвал химически оръжия срещу собствения си народ.

Отпътуването на експертите на ООН засилва очакванията за възможен международен удар срещу режима.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви вчера, че САЩ обмислят „ограничени” действия срещу Сирия, и настоя, че светът е длъжен да действа, след като стотици жени и деца загинаха в резултат на обгазяване. Обама подчерта, че все още не е взето окончателно решение за нанасянето на военни удари срещу режима на Асад, но намекна, че атаката е неизбежна.
От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд каза в петък, че военният удар срещу Сиря може да бъде извършен в сряда и че изненадващото отхвърляне на въоръжена интервенция от страна на британския парламент няма да повлияе на позицията на неговото правителство.

Сега в третата си година, гражданската война в Сирия е взела като жертви повече от 100 000 души и над един милион са бежанци. На 21 август силите на президента Башар ал-Асад използват химически оръжия в атака, която уби 1429 души, включително 426 деца, според американското разузнаване. Сирийското правителство посочи твърденията за атаката като "нелогични и произвеждащи" .   Сирийските власти заявиха, че докладът на американското разузнаване, в който се стига до извода, че сирийският режим е използвал химическо оръжие за избиването на близо 1500 души, е „напълно фалшифициран”, предаде АФП.
„Това, което администрацията на САЩ определя като неопровержимо доказателство, не е нищо друго, освен слухове, разпространявани от терористите, допълнени с техни лъжи и напълно фабрикувани истории”, се посочва в изявление на сирийското външно министерство.
В доклада на американското разузнаване, който бе обнародван в петък, се стига до извода, че сирийският режим е извършил атаката с използване на химическо оръжие в предградията на Дамаск през миналата седмица, при което са загинали 1429 души, включително 426 деца. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че докладът съдържа доказателства, събрани от хиляди източници, и че сред разузнавателните кръгове има висока степен на увереност, че режимът на Башар Асад е отговорен за атаката.В същото време, на ООН заяви, че може да отнеме до две седмици, за да се определи какъв вид на химически оръжия са били използвани, ако има такива. В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ ще накаже режима на Асад и се обърна към съюзниците си, включително Франция.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 2076338168398544059

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item