stoineff

Свобода, или САЩ

Ким Фук е жива и днес. Живее в Канада.  Интересно ми е какво би казала за добрите намерения на САЩ
П.П Послеписа е отгоре, защото статията остана недовършена, въпреки това я публикувам. Даже не зная какво исках да кажа. Според някои може да е словесна диария. Това са много въпроси и някои отговори, които  си задавам.. Не ангажирам никого с мнението си, нито пък твърдя, че е единственото истинно и вярно.

Днес в навечерието на поредната американска инвазия (този път в Сирия) неизменно се сещам за една снимка спечелила Пулицър. На въпросната фотография, е не особено известна е Ким Фук на 9 години (Kim Phuc Phan Thị), която сега е около 50 годишна жена.


Знаете ли преди малко повече от 40 години американските бомбандировачи атакуват Trang Bang, близо до Сайгон. Претекста за войната няма да коментирам. Няма да коментирам и експериментите във Виетнам и последиците от  Agent Orange (dioxin).  Просто едно въведене в мислите ми е въпросната бомбандировка. Фотографът 24 годишният Ник Ут (Huynh Cong Ut) запечатва момента, в който децата бягат от бойното вещество, с което е извършена бомбандировката - напалм. Името напалм (napalm) произхожда от наименованията на два химикала naphthalene (нафталин - С10Н8) и palmitate (сол на n-хексадекановата киселина), които се добавят към бензина, за да се получи гел. При атака с подобни бомби, жертвите изгарят живи в опустушителния огън - в случая жителите на селото Trang Bang във Виетнам.

На мястото на зловещата касапница са също журналистите Алън Даунс (от ITN - независима новинарска телевизия) и Ле Фук Дин (NBC - National Broadcasting Company). Те улавят няколко минути във филм, който показва какво се е случило там, точно преди и след Ник Ут направи известната си фотография. Вижте виедото:



Да се върнем към моментната обстановка. САЩ иска да удари (без да стъпва ботуш - както буквално се превежда изказването на) Сирия. Поводът е използването на химическо оръжие от сирийският режим за избиването на близо 1500 души, сред които и жени и деца.

Сирийското външно министерство обаче отговори на обвиненията:

„Това, което администрацията на САЩ определя като неопровержимо доказателство, не е нищо друго, освен слухове, разпространявани от терористите, допълнени с техни лъжи и напълно фабрикувани истории”

Освен това преди около година руският журналист Марат Мусин направи потресаващо интревю на място, в което става ясно, че бунтовниците са обикновени терористи, които убиват деца, колят местни жители, а след това ги представят за жертви на редовните войски и режима на Башар Асад (Прочетете интервюто)

Свободната сирийска армия

Не мога да спра да правя сравнения със случващото се сега. Сравнения правя с Афганистан, Ирак, Египет, Сърбия, Либия... Държави, които живееха в тирания и несвобода... преди САЩ да вземе в ръцете си всичко и да дари мир и любов. Сега искат да "освободят" Иран, а Сирия и тяхната гражданска война са на пътя им... Лошото е, че се налага да избират между уахабитите - джихадисти (свободната сирийска армия) и тиранина - тоталитарист Башар Асад. Еми САЩ ще трябва да забравят за малко развяването на знамето - "борба с тероризма" и да започнат да развяват другото - "борбата за свобода"... защото в случая застават именно зад гърба на едни от хората набедени за взривяването на кулите близнаци на 11. 09. Та като споменахме терористи и борци за свобода се сетих и за Израел -Палестина.., ама ще стане прекалено дълбоко..

Загубих концентрация.. затова приключвам.. само ще нахвърлям останалото..

САЩ, Русия и Китай определят, кой е терорист и кой борец за свобода...

Правата и животът на хората нямат значение...

Всичко се прави за пари и сфери на икономическо влияние...

Там където няма Фейсбук се налага директна намеса... (Примерно в Египет беше по - лесно)...

"СВОБОДА" за едни е деспотизъм за други...


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 3472911002374682411

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item