stoineff

Откриха боен отровен газ зарин при сирийските бунтовници

зарин

В предградие на Дамаск е открито химическо оръжие, принадлежащо на въстаниците, съобщава lifenews.ru, като се позовава на кореспонденти на в. "Известия".


 Руснаците придружавали войници на правителствената армия, които проникнали в цеха, където открили отровни химически вещества. Операцията по освобождаването на предградието от бунтовниците се провела в навечерието на 23 август.
Химическото оръжие, както и друг боен арсенал, били открити в град Джобар, който бил изоставен от бунтовниците след настъплението на верните на Башар Асад войски. В полуразрушеното помещение от завод за производство на взривни вещества журналистите видели боеприпаси – гранати и патрони различен калибър. И най-страшната находка - бидони с отровни вещества и стотици капсули с газ зарин. Това бойно отровно вещество има нервно-паралитично действие. Предизвиква задушаване, обилно слюноотделяне и изпотяване, поява на страх, гадене и повръщане. Скоро след въздействието му човек губи контрол над организма си, започват конвулсии. Коматозното състояние накрая води до спиране на сърцето и смърт.

В склада на бунтовниците били намерени също така ампули с антидот, използван при химични отравяния с бойни отровни вещества. Те били произведени от катарско-германска фармацевтична компания.

Припомняме, че световните медии съобщиха за мащабно използване она химическо оръжие от страна на сирийската армия в предградията на Дамаск. Властите в Сирия веднага побързаха да опровергаят информацията и да съобщят, че не армията, а бунтовниците разполагат с химическо оръжие, подчертавайки, че то е предизвикало смъртта на няколко войници.

Потвърждение, че не е изключено свързаните с "Ал Кайда" бунтовнически групировки разполагат с бойни отровни вещества дойде и от Турция. Доклад за това е направил лично шефът на турското разузнаване Хакан Фидан пред премиера Ердоган. По-нататък в текста се твърди, че това е акция на сирийската опозиционна армия, която воюва срещу режима в Дамаск.

Според Farsnews, която се позовава на източник от турските силови кръгове, Ердоган е наредил на разузнаването да събере цялата налична информация по случая с вкарания в страната Зарин и пътя му до турски те граници и да я предаде на Европейския съюз и на Русия.

Заседанието е било свързано с операция от края на май в Адана, когато турските медии съобщават, че силите за сигурност са конфискували два килограма Зарин и артилерийски снаряди в домовете на 12 членове на "Джабхат Ал Нусра", основана преди година сирийска структура, свързана с "Ал Кайда", обяснява иранската агенция.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 5184355606176529861

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item