stoineff

Жена, британка е един от организаторите на терористичната атака в Найроби, Кения


„Ал Шабаб“ радикална ислямистка групировка пое отговорността за клането в търговския център в кенийската столица Найроби, при която загинаха най-малко 68 души. 

Терористичната организация съобщи през социалната мрежа Туитър, че Саманта Лютуайт, по - известна като „бялата вдовица“ на атентатора от Лондон Джермейн Линдси, е „сред техните редици“ и е „смела жена“.

Става дума за английската вдовица на атентатора, който взриви лондонското метро на 7 юли 2005 г. Войници заявиха, че жена с бяла кожа, носеща бурка, е крещяла на арабски заповеди на стрелците по време на кървавата баня в мол „Уестгейт“.

Саманта Лютуайт, дъщеря на бивш британски войник, израснала в Бъкингамшир, разглежда тези ужасни събития като повод за ликуване, пише вестник „Дейли мейл“.

Към момента ислямистите все още държат 15 души за заложници. От постовете на организацията стана ясно, че сред главорезите има двама британци и петима американци.

Терористите разполагат с голям запас от амуниции и очила за нощно виждане. Унищожили са камерите за наблюдение във вътрешността на търговския център, за да не бъдат наблюдавани.

Съобщава се още, че терористите са отрязали ръцете на телата на жертвите си и са изгорили лицата им, за да затруднят тяхното разпознаване. „Шерафия Лютуайт, известна още като Саманта, е смела жена! Ние сме щастливи, че тя е в нашите редици. Шерафия е мюсюлманско име, което сега Лютуайт използва“, написаха ислямистите в Туитър. „Нашите муджехедини са готови да умрат за каузата“, гласи друг техен пост.

Вчера започна финалния щурм на кенийските спецчасти срещу терористите. По-късно бе съобщено, че повечето заложници са спасени, а самите ислямисти са блокирани в част от сградата на мола. По последни данни, терористите са блокирани на втория и третия етаж на склад.

Това е едно изключително зловещо пътешествие в тъмнината за 29-годишната британка,

 израснала като нормален тинейджър в Ейлсбъри преди да се срещне Джърмейн Линдзи, британски мюсюлмани в интернет, когато е била едва на 17 . Двойката се женени три години по-късно и приема исляма.

Когато съпругът й е обявен за един от четиримата атентатори-самоубийци, които взривиха станция на метрото през 2005 г., при което загинаха 52 души , Лютуайт първоначално осъди нападението и отрече да има каквато и да е връзка с него. „Това е лъжа!“, повтаряше тя тогава.

Повече от осем години по-късно обаче става ясно, че Лютуайт е един от основните вербовчици на „Ал Кайда“ в Източна Африка и е официален говорител на терористичната групировка „Аш Шабаб“, стояща зад ужаса в Найроби.

Саманта Лютуайт дори е участвала в обучението на група атентатори-самоубийци изцяло съставена от жени в лагери в съседна Сомалия.

Бялата вдовица бе начело на група от терористи, които осъществиха атентат в бар в Момбаса, кенийски крайбрежен курорт популярен сред британците. Тогава трима души, включително дете бяха убити, а повече от 50 ранени.

Сред „подвизите й“ има редица терористични атаки, някои от който лично водени от нея. Ясно е, че Бялата вдовица обича кръвта. Остава да се видим обаче дали ще живее достатъчно дълго, за да убие отново.

Кенийските сили за сигурност, подкрепяни от Великобритания и САЩ, от години водят война да смажат ислямистите, който придобиват все повече власт и влиание в Сомалия, държейки в страх и ужас страната и търсещи път зад граница.

Битката на Запада срещу „Аш Шабаб“ в Сомалия се смята за високо ефективна. Но подкрепата, която Кения оказва, направи страната основен враг на ислямистите.

Като че ли Кения бързо започва да се превръща в ново бойно поле във войната между ислямистите и Запада.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 2511029310997206904

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item