stoineff

ООН: В България сирийските бежанци са държани като затворници, което нарушава човешките им права



"В България сирийските бежанци са държани като затворници, което нарушава човешките им права." Съобщи говорител на Върховния комисариат по бежанците към ООН цитиран от престижното австрийско изданиеderStandard.at 

. Вестникът пише за за настоящата ситуация, в която се намират на сирийските бежанци по пътя им към Европа и разкритикува ЕС, че опитва да се затвори за бежанците от Сирия.

От януари досега в България убежище са потърсили 1700 сирийци. В бежанските центрове в страната обаче има само 1100 места. Затова пращат част от сирийците в затвори, в които по принцип нелегални чакат експулсирането си. Там в едно помещение често живеят месеци наред по няколко семейства с децата им. Те нямат право да излизат навън. Според говорителка на МВР “все пак имали покрив над главата си и храна”. Затварянето на тези хора обаче нарушава човешките им права. Затварянето на бежанци поради липса на капацитет е напълно неприемливо, заявиха от ООН.
Възможно е в следващите седмици Австрия да приеме доброволно стотина от тези бежанци.

България в момента попада в ситуацията на Гърция, която доскоро бе основната цел на повечето бежанци от Близкия изток. Заради финансовите проблеми и страха от гонещите чужденците фашистки банди, повечето се пренасочват вече към България, пише в. “Дер Щандарт”.

Над 7 милиона души са били принудени да напуснат домовете си от началото на конфликта в Сирия, съобщиха от ООН. По данни на Върховния комисариат за бежанците над 5 милиона сирийци са се преселили принудително в други части на размирната държава. Близо 2 милиона сирийци са избягали извън родината си.

Само в Ливан в момента убежище са потърсили 716 000 души. В Турция побегналите сирийци са около половин милион, в Египет – 300 000. Тези държави са отворили границите си за сирийските бежанци и това ги отличава от ЕС, който в момента се опитва всячески да държи тези хора надалеч. Контролът по границите е усилен, в това число и между България и Турция. Агенцията на ЕС за защита на границите “Фронтекс” е усилила работата си по тази граница, за да лови евентуална вълна към ЕС.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 6226879769250402739

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item