stoineff

Защо Ердоган иска война в Сирия

ердоган

Преките финансови загуби на Турция от войната в Сирия вече достигат милиард долари, а в случай на интервенция Анкара ще загуби още. Защо тогава турският премиер Реджеп Тайип Ердоган настоява за военен удар срещу южната съседка? Такъв въпрос задава руският вестник „Росийская газета”.

Експертите очертават три причини.


Първата е кюрдският въпрос. На 1 септември изтече срокът, когато турското правителство обещаваше да приеме „демократическия пакет” поправки в законодателството в замяна на извеждането на кюрдските бойци от турския югоизток. На фона на широката автономия в Иракски Кюрдистан това е плесница за турските кюрди. Отделно, сирийските кюрди успешно воюват на страната на Асад и ако той победи могат да поискат по-широка автономия, което ще доведе до активизация на кюрдите в Турция.

Втората причина е икономическа- електоратът на Ердоган е малкия бизнес. В Югоизточна Турция той е зависим от отношенията със Сирия, които, ако Асад остане на власт, няма как да бъдат възстановени.

Третата причина е отвличане на вниманието. Следите от протестите в Турция личат само на площад Таксим, но през септември гражданите се връщат от своите ваканции, а в страната се провеждат общински избори. Това вероятно ще доведе до нови протестни акции.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 7036675165541316169

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item