stoineff

Може би е настъпил добрият момент за нашата слисана планета да заживее в един освободен от американците свят



Китайската държавна агенция "Синхуа" призова светът да опита да се дезамериканизира в момент, в който в САЩ не може да бъде постигнато споразумение за излизане от фискалната криза, предаде АФП.

“Сега, когато американските политици не успяват да постигнат съгласие, за да подновят нормалната работа на политическите институции, с които те толкова много се гордеят, може би е настъпил добрият момент за нашата слисана планета да започне да си представя съграждането на един освободен от американците свят”, посочва агенция Синхуа.


“Тези дни на безпокойство, в които съдбите на други страни са в ръцете на една лицемерна нация, трябва да приключат и нов световен ред трябва да бъде създаден, в който интересите на всички страни ще бъдат уважавани и защитавани на принципа на равнопоставеността", допълва агенцията.

Китай може да се окаже първият засегнат от евентуален фалит на САЩ, тъй като е основен притежател на американски държавни облигации на стойност $ 1,277 трилиона.




ДОСИЕ:

Още в началото на тази година, когато във Вашингтон се разрази поредната криза около бюджета Синхуа направи пророческият коментар, че САЩ се сриват към бездната. Ето информацията от 2 януари 2013 г.

Въпреки постигнатото в последната минута споразумение за избягване на "фискалната скала" САЩ се приближават към "фискална бездна", коментира китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Споразумението, което продотвратява данъчните увеличения за повечето американци без най-богатите и отлага автоматичното орязване на обществените разходи, бе одобрено от Камарата на представителите.

Въпреки това Синхуа смята, че Щатите вървят към "бездна, от която никога не могат да излязат". Агенцията подчертава по-големите бюджетни предизвикателства, пред които са изправени американските законодатели.

Като единствената световна суперсила САЩ очевидно не са Гърция. Но икономиката и здравият разум не лъжат. Хората или правителствата могат да харчат твърде много за известно време, но просто не могат да живеят на взето назаем благосъстояние завинаги, се казва в коментара.

Според Синхуа американският държавен дълг от близо 16,4 трилиона долара, или над 100 процента от БВП на страната, е основното предизвикателство за Вашингтон. На фона на "фискална бездна" в Щатите дълговата криза в Европа изглежда като "обикновено хълцане".

Китай е силно заинтересован от стабилност на американската икономика, коментира от своя страна Ройтерс. Азиатската икономика притежава валутни резерви в размер на 3,3 трилиона долара, като над 70% от тях са инвестирани в САЩ, вкл. в американски ценни книжа. Освен това основна част от китайския износ е предназначен за Щатите.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 6682530212102647491

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item