stoineff

Хелоуин (Halloween) - Нощта на Вси Светии

Задължителен атрибут за празника  Halloween е тиквеният фенер, който се нарича Светещият Джак.  Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола.
Задължителен атрибут за празника  Halloween е тиквеният фенер, който се нарича Светещият Джак.
Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола.

Днес, предимно в англоговорящите страни, кипи подготовка по почитане на празника на Вси Светии - Хелоуин, съобщава BBC news.


„ Halloween" е модерна интерпретация на оригиналното наименование Нощта на Вси Светии. Празнува се по традиция през първия ден на месец ноември, когато Католическата Църква отделя време за почитане на светиите си.




Според поверието на този ден духовете на починалите през изминалата година, се завръщат, търсейки живи тела, в които да се вселят. Затова хората се обличат в страшни костюми - за да плашат духовете. На празника се играе традиционно игра с ябълки: определен брой ябълки се поставят в голям съд с вода. Наредените около съда празнуващи трябва да се опитат да си хванат ябълка, използвайки само зъбите си, като ръцете им трябва да останат зад гърба.

Празникът Halloween има дълга и интересна история. 

Първите, които го почитали, били келтите. Те отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава официално свършвало лятото и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. През VII век папа Бонифаций IV постановил 1 ноември за ден на Вси Светии или Ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.


В края на 19-ти век Halloween се превръща във всенароден празник в Америка. 

Започва организирането на вечерни партита с игри и почерпки, а децата се маскирали в страшни костюми, издълбавали върху картофи и ряпа страшни лица и палели в тях свещи за успокоение на духовете.

През 20-ти век в Америка Halloween започва да се празнува официално и в училищата. 

Оттогава датира обикалянето на деца с маскарадни костюми по домовете, чиито домакини им дават бонбони и сладки.


Задължителен атрибут за празника е тиквеният фенер, който се нарича Светещият Джак. 


Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно умира.

Едната от приказките разказва как веднъж Джак подмамил Дявола да се качи на ябълково дърво и когато той вече бил горе, Джак надраскал върху кората кръст. Тъй като Сатана не успял да слезе, трябвало да обещае на фермера, че няма да вземе душата му, за да му помогне.

Друга легенда говори как Джак обрал свои съселяни и бил подгонен от тях, когато по пътя си срещнал Дявола, който му казал, че времето му на този свят е изтекло. Джак обаче успял да го изкуши да се подиграе с набожните селяни, които го преследвали като предложил на Дявола да се превърне в монета, за да им плати откраднатото. После, след като Дяволът изчезне и отново си възвърне вида, те ще се скарат кой измежду тях я е откраднал. Дяволът харесал идеята и се съгласил, но когато фермерът го прибрал в джоба си за негова лоша изненада там имало и божи кръст. Дяволът започнал да губи сили, бил изтощен, не можел да излезе и започнал да моли за пощада. Джак го освободил от болезнения капан едва след като Дяволът му обещал, че никога няма да вземе душата му.

Но не след дълго времето на Джак на този свят наистина изтекло. 
Тъй като земният му живот бил твърде грешен, той не можел да отиде в Рая. Но не можел да отиде и в Ада. Дяволът не желаел да го приеме, тъй като имал сключена сделка с него. Джак нямало къде да отиде, а наоколо било мрак.

Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 462523153196948881

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item