stoineff

Ням свят - Интервю със Стефан Кръстев

Стефан Кръстев - Ням Свят


Отново „на гости” на Интервю е писателят Стефан Кръстев. Той стартира нов свой проект - сагата: "Ням свят" и "Далебор - синът на кладенеца". 

Абсолютно незапознат съм с подробностите, завесата е съвсем леко повдигната. Става дума за свят си свят, в който по-голямата част от човечеството е изгубила гласовите си способности, а другата част се опитва да се възползва от преимуществото си.
Тъй като досега авторът се е придържал към историите от живота не може да скъса до край със стила си и да скочи във фантастиката, затова макар и хипербелизиран можем да открием в този свят и съвремието ни…

Интригуващо е Но нека самия Стефан каже повече:

Ням Свят

В: Как са вплетени в сагата думите България, Магьосници, Минало и бъдеще?

О: Магьосници има много. Миналото и бъдещето са всъщност основния мотив, нашето настояще е далечно минало за героите, но те сякаш идват от нашето минало. България, всъщност е за тях дума от “Старо човечество” – повечето го смятат за мит. Но още в началото на новата книга, започвам с връх Тодора (Тодорка), а малко по-нататък един от героите споменава, че Прокълнатите планини, всъщност са Пирин. По-интересното е, че имената на повечето от героите са тракийски. Специално за романа преди две години помолих един уважаван специалист в областта да ми ги даде. Да, за Спараток – Павел, който познаваме от блог.бг. за него става въпрос.

В: Гротеската?

О: Като се започне от изборите във втора книга, слухтенето, логичното оправдаване на безумни политически и социални прояви в Столицата. Военната глупост типична и за героите, барикадите, сриването на Монархията, все асоциира с неща от нашия живот, а и вечните отношения. В един толкова различен свят да видиш комизма на съвсем битови човешки слабости, който явно е непреходен и изобщо, не е имагинерна книга. За далечно бъдеще, а всъщност за нашето настояще.

В: Дори и музиката е забранена. Има ли общо с фолклора?

О: Не, не толкова. Музиката се възприема като дразнител, просто защото тя е универсален език и би направила хората равни, а това не се харесва на онези, които си мислят, че управляват.

В: Разкрийте още малко от „Ням свят”.

О: Засега са готови почти седем книги. Казвам, почти, защото има още за дописване от книгата, която очаквам да излезе на 15.11. Много, много имам за разказване, сюжета се обогатява постоянно. Имах и големи изпитания, докато стигна до настоящия момент. Залагам страшно много от себе си, с тази страница, с изданието, което очаквам. Всъщност първа книга трябваше да е съвсем различна. Тя спечели конкурс, но там ще е вече малко по-сложно, още работа ще се наложи по нея, в стремеж към перфектност, в това съм решаващ фактор, но все пак и други хора работят върху вида в който ще излезе. За хубаво ще е, но изисква време с което не разполагам по куп причини.

В: Струва ли си да прочетем книгата и защо?

О: Най-вече се надявам на това, че ще е интересна и ще увлече, ако това не се случи, другото е излишно. Мисля, че е приключение извън стандартите, малко в повечко от предлаганото до този момент. Вярвам и в това, че провокацията е на ниво, че ще накара да се замислим за много проблеми. Но и да ги погледнем с усмивка.

В: Кое ви провокира да смените жанра толкова рязко? (Въпреки, че реалността се вижда тук там)

О: Всъщност, конкурс за фентъзи съм печелил още преди двадесет и една години. На излизащото тогава списание „Фантастични истории” и дори си спечелих работа с тази заявка, но после издателската къща имаше затруднения и проекта пропадна. С годините малко се бях отдалечил от жанра. Малко, защото фентъзи елементи има в почти всичко онова, което съм написал, но смених средата в която се развиват действията. Случваха се с наши съвременници в наш свят и така се бях доближил повече до магическия реализъм, а опита ми в него ми помага сега да добавя към стандартните клишета нещо по-оригинално.

В: Защо българинът не чете?

О: Трябва да си върнем доверието на читателя. Трябва да пишем интересно. Преди всичко това. Спечелим ли доверието си, ще се вдигне читателския интерес. Образите, които идват от запад са интересни, но имагинерни за българина. И това в един момент предизвиква оттегчение у част у аудиторията. Трябва нещо по-близко и пак толкова интересно, колкото е на запад.

В: Мислите ли, че неграмотността и липсата на морални ценности в съвремието ще доведе до един „Ням свят” човечеството скоро?

О: Основното предупреждение! Улучи това, което всъщност ми беше горивото, за да достигна и до други идеи. Този проблем.

В: Как да се предпазим?

О: Просто трябва да се борим. Дори, ако се наложи като героите ми, а те понякога действат отчаяно.

В: Пожелайте нещо на читателите на „Интервю”

О: Нека Словото в сърцето ви окриля!

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 8313598475396273571

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item