stoineff

Новият атомен самолетоносач Джералд Форд е пуснат на вода



Нов самолетоносач, кръстен "Джералд Форд", бе пуснат на вода в САЩ, съобщи АП.


С него се слага началото на програмата за замяна на старите американски кораби от този клас. Той бе кръстен от дъщерята на 38-ия президент - Сюзън Форд Бейлз, която разби в борда му бутилка шампанско.

"Самолетоносачът е истинско чудо на технологиите", каза на церемонията в Нюпорт-Нюс командващият военноморските операции на САЩ адмирал Джонатан Гринт.

Корабът има водоизместимост 112 000 тона. Той се движи благодарение на два ядрени реактора и ще може да развива скорост до 30 възела. Има 25 палуби, на които може да се поберат повече от 70 хеликоптери и самолети. Те ще се изстрелват с електромагнитен катапулт. Екипажът е от 5000 души.

Най-новият атомен самолетоносач „Джералд Форд” бе спуснат във вода в пристанището на Нюпорт-Нюз във Вирджиния.


Строителните работи на самолетоносача в момента са завършени на 70%. Планира се корабът да бъде напълно построен през 2015г., след което му предстои серия морски изпитания. Както се очаква, в състава на американските ВМС „Джералд Форд” ще влезе през 2016 г.

Американските ВМС общо трябва да получат 10 самолетоносача от типа на „Джералд Форд”, които ще заменят остарелите самолетоносачи от типа на „Нимиц” и „Ентърпрайз”. Една от отличителните особености на новите кораби е способността им в бъдеще да приемат на борда си палубни безпилотни самолети.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 4037096122101102646

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item