stoineff

Арестуваха Пеньо Мангъров - Чешкия

Пеньо Мангъров

Осъденият за поръчкови убийства в Чехия Пеньо Мангъров по прякор Мангъра, или Сашо Чешкия е арестуван в показна акция на МВР, заедно с шофьора си пред сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщава БНТ.


Полицаи с маски в пълно бойно снаряжение задържаха около 14:00 ч. днес (понеделник) двамата, като блокираха джипа на издирваните и ги атакуваха докато те се опитваха да потеглят.

Екшънът уплаши случайните минувачи, които останаха да гледат.

Чешкия е арестуван, заради изнудване на  няколко жени за баснословни суми, заплахи с убийство, склоняване и принуждаване към проституция, побой и били насилвани да му дават различни вещи - телевизори, златни бижута, лаптопи и мобилни телефони.

При ареста в дома му са намерени документи за банков сейф на негово име, договор за прехвърляне на заем от 60 000 лв., договор за наем и мобилни телефони.


Докато Мангъров е на свобода и срещу него тече разследване, от отдел „Антитерор" на ГДБОП.

Чешкия е поддържал профил в социалната мрежа Фейсбук от затвора. Той е публикувал подробности за личния си живот и близо 20 снимки, на повечето от които надува мускули полугол.
 Чешкия пише на профила си, че се вълнува от спорт и книги. Слуша класическа музика. Любимата му книга - „ Мълчанието на агнетата" на Томас Харис. Любимият му автор е Фройд. В графата семеен статус пише "вдовец", което е доста странно. Мангъров се ожени за адвокатката си и бивша столична прокурорка Соня Алексиева. Тя бранеше правата му в съдебната зала, но за кратко. Мангъров лично я изгони от съдебната зала и смени адвоката си, като това по всичко личи е сложило край на връзката им и съответно - на брака им.

Соня е жива и здрава и не става ясно защо Мангъров се представя за вдовец, коментираха запознати.


Във Фейсбук Чешкия описвал детайлно и битката си с правосъдието. Обяснява, че срещу него е имало скалъпено обвинение за изнасилване на проститутка, за да може да бъде държан в затвора, докато тече разследването на двете убийства в Чехия. Определя присъдата си от Пловдивския районен съд като „поръчкова". Твърди още, че по време на процеса в Окръжния съд е накърнено правото му на лична защита, в резултат на което е получил несправедлива осъдителна присъда за едно от двете убийства.

„Завиден е ентусиазмът на българската страна да разкрива случаи на поръчкови убийства в други държави, жертвайки свои граждани, при положение че не бе в състояние да разкрие нито едно от стотиците поръчкови убийства на собствена територия. Неслучайно чешкият художник Давид Черни изобрази България като тоалетна", пише Мангъров в профила си. Дали той подържа страницата си във Фейсбук или е възложил задачата на някой друг - не става ясно.

Пеньо Мангъров - Чешкия е признат за виновен за две поръчкови убийства, извършени в Прага през 1998 и 1999 г., и е осъден задочно на 30 г. затвор в Чехия.


Мангъров бе осъден на 20 години затвор заради убийството на Ладислав Цимерман в чешката столица Прага на 27 декември 1998 г. Трима чехи са били негови съучастници.

По-късно присъдата му беше отменена от Апелативния съд заради допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство и делото беше върнато на Окръжна прокуратура за доразследване.

Предприемачът Цимерман бил поръчан от съпругата му Мартина. По другото обвинение - за убийството на Иржи Витек, Чешкия бе признат за невинен.

"Нямам нищо общо и с двете убийства, ще видите, че съдът ще го разбере най-накрая", заяви Пеньо Мангъров след приключване на процеса тогава. Той твърди, че по това време не е бил в Чехия, а негов съученик и приятел от спортното училище в Пловдив потвърди алибито му.

През 2004 г. Мангъров е осъден на 8 г. лишаване от свобода за изнасилване в Пловдив. Излиза от затвора през октомври 2010 година. Няколко месеца след това обаче скандалният бандит е отново зад решетките. През юни 2011 г. той е задържан след спецакция на ГДБОП в столичния квартал „Люлин". До ареста му се стига след продължило над половин година разследване.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Пловдив 3766366077364755587

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item