stoineff

Вегетарианството е вредно!

Вегетарианството е вредно

Предполагам, че за повечето хора това което пише в тази статия не е новина: "Вегетарианството е вредно!"


Напоследък все по - често хората около мен се опитват да ме убедят, че вегетарианството е естествено за човека. Изтъкват ми някакви доводи, че в исторически план човека не се е хранил с месо, което правило непригодна храносмилателната му система за тази храна. Ще кажа защо това не е така. Хората винаги от началото на съществуването си са се хранили с риба и месо, или са намирали алтернативни начини за набавянето на протеините, които са им нужни както и незаменимите мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на повечето хормони в човешкото тяло.

Неимоверно бързо нарастващата популярност на вегетарианството и един негов подклон (секта) - веганството са плашещи.


Първо да кажа за храносмилателната система. Наистина преди хората да се научат да убиват големите животни не са ги яли. Но са яли взависимост от това къде живеят различни насекоми, гризачи, земноводни, риба, малки птици, яйца и въобще с всичко, което са могли да докопат от природата. Така, че първия мит за непригодността на хроносмилателната система е развенчан. (Темата за готвенето и приготвянето и е отделна тема - .. съветвам ви: Не пържете храните)

И за допълнение.

Едни от най - новите изследвания Оксфордския университет дават безспорни доказателства, че вегетарианството не е чак толкова полезно. Лекарите са обезпокоени, че диетата, бедна на животински продукти, значително намалява защитните сили на организма. Не е тайна, че строгите вегетарианци не получават достатъчни количества от няколко много важни витамина, микроелементи и аминокиселини.

Недостигът на протеини води до отслабване на имунитета и нарушаване на всички естествени реакции в организма. Но това далеч не е всичко. Учените изтъкват факта, че недостигът на витамин В12, който е с животински произход, води до редица промени в кръвта на човека и увреждания на централната нервна система. Този витамин е много важен и най-вече се съдържа в говеждото, и особено в говеждия черен дроб. Там той е в най-добре усвоима форма.

Учените наблюдавали здравето на голяма група вегетарианци в продължение на пет години. Неоспорим факт от изследванията сочи, че  при почти всички с годините била намалена мозъчната функция. Активността на мозъчната дейност била забавена, паметта и познавателните способности на мозъка били нарушени и значително намалени. Освен това, на томограмите било видно намаляване на обема и масата на мозъка. Всички тези негативни промени били особено изразени при възрастните хора, придържащи се към вегетарианска диета в продължение на много години.

Лекарите подчертават, че храненето трябва да бъде балансирано и не е полезно за здравето напълно да се откажат животинските храни. Това не подобрява здравето и не удължава живота. Дори ако се откажете от месото, от това не следва, че трябва да се откажете и от риба, морски дарове, яйца, мляко и сирене.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини 6013736122333840906

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item