stoineff

Въпросът е защо не може минималната заплата в България да бъде 400 евро?

zashto -bulgarina ne moje da poluchava 400 lv.jpg

Ей това шизофренията е страшна работа. Освен, че напоследък е модерно да си променяш често мненията като не помниш какво си казал преди минута, понякога е истински забавно.
Раздвоението по въпроса с политиката на България и кое е първичното кокошката, или яйцето, данъкоплатеца, или държавата, работната заплата, или качеството на свършената работа.

Шизофренния диалог го отключих след отговора с иронична усмивка на всички велики политици, икономисти, анализатори и подобни велики умове НЕ! Не може! Не може минималната заплата в България да е 400 евро!  И тогава за първи път МУ чух гласа в главата си (ще го наричам по - долу с ТОЙ )

- ЗАЩО - попита ТОЙ... защо българите не заслужават да получават заплата от 400 евро?

- Те я заслужават, но няма от къде да се вземат тези пари - отвърнах на гласа (тук за първи път и разбрах някои от действията на шизофрениците) - хазната е празна, данъците които събира държавата не стигат за всичко, икономиката е слаба и производителността ниска, пазара определя правилата.

- Какъв пазар? Световния пазар отдавна е достъпен за България. Всички стоки и услуги които може да получи немеца, мога да го получа и аз - контрира ме ТОЙ. - Цените на петрола, захарта, зърното са почти уравнени. Защо месаря, който транжира месо в Германия получава 2000 евро, а за същия труд този в България 150 евро - нали трудът, който вършат е един и същ, а продуктът който се получава на края отново е един и същ?

- Защото българския работодател получава по - голям процент печалба, вероятно (отвърнах колебливо). Но в крайна сметка повечето хора, които транжират месо работят в хипермаркети вече...

Тук ТОЙ ме прекъсна грубо:
- Точно така. Един хипермаркет (независимо дали продава храна, мебели, или техника), който има представителство както в България така и в други страни, продава стоките си на едни и същи цени, а продавачите му получават различни заплати.. ЗАЩО?

- Май, не мога да отговоря.

- Да! Виждаш ли! Същото е и с лекарите, един български сърдечно съдов хирург получава смешни пари сравнени с тези на британски лекар.  Не ми казвай моля те, че британеца струва повече от нас. Учителя в България по - малко ли работи от този в Холандия? Мъжът в леярския цех, продавачката, шивачката, берача на грозде, чистачката, пожарникаря ...? Да продължавам ли да изброявам? - набираше скорост в говореното ТОЙ, като ме притискаше все повече. - Световния пазар на стоки е вече единен и всеки има достъп до него. Пазара на труда в съответната държава е въпрос на политика. И моля, спрете да ми казвате, че няма от къде да се вземат пари и без това продавате България всеки ден!

- Ще видиш, че веднага икономисти и политици ще ти обяснят, че Световната банка, Валутния борд, Европейския съюз и куп други ще те убедят, че не си прав. Производителността на българина е ниска, произведените от него стоки са некачествени, обича да мързелува и да се скатава от работа, закъснява, не обича да поема отговорности, не е предприемчив ... - опитах с последен плам, да защитя тезата си!

ТОЙ вече беше победил и го нямаше. Бях останал АЗ.


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 7732840236037751389

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item