stoineff

50 милиона приходи за хазната от онлайн залагания

онлайн залагания

"Всички наши членове ще се лицензират в България и ще плащат данъци, ако промените в Закона за хазарта бъдат приети", декларира официално Европейската асоциация на операторите от разстояние по повод предстоящото евентуално днес гласуване.


Това са всъщност най-големите къщи за онлайн залагания, чийто оборот за България се измерва със суми от порядъка на 1 млрд. лв.



Тяхната дейност на практика беше незаконна според досега действащия закон. Преди половин година букмейкърите посочиха какво точно не ги удовлетворява в действащите разпоредби.

Възраженията им бяха обобщени в шест точки:

1. Под ограниченията не попадаха всички сайтове за залагания без лиценз. 

Например такива, които предлагат само покер, казина и т.н., не бяха забранени, но не бяха и лицензирани. Под забраната попаднаха основно предлагащи спортни залагания, което е вид дискриминация.

2. Залози върху спортни събития приемаха само три компании: 

Българският спортен тотализатор, "Еврофутбол" и Efbet, което е форма на монополизъм, в противоречие с основни разпоредби на ЕС.

3. Реално се лишаваха потребителите на тези сайтове от достъп до информация, тъй като на тези сайтове има спортни новини, статистика и резултати от спортни срещи.


4. Имаше неясноти в процедурата по подаване на лиценза

 - липсващи елементи в нормативната база за лицензиране, което правеше процедурата неясна.


5. Заложеното данъчно облагане е парадоксално - 15% върху общата сума на направените залози. 

Никоя друга сфера или бизнес в България не е облагана с данък в такъв размер, и то върху оборот.


6. Ограничаването на достъпа до тези сайтове създаваше реална предпоставка за следене на хората в интернет, което противоречи на основни права от европейското законодателство.


Според адвокати почти всяка от тези изброени точки имаше противоречие с наредби на ЕС и законодателството.

Настоящите промени, които се очаква да бъдат гласувани днес, предвиждат промяна на начина на облагане на хазарта от разстояние, от който в момента в страната ни не влизат никакви данъци.

Две са измененията, благодарение на които се очаква чуждестранните оператори да се регистрират в България и да бъдат облагани с данък. Това са промяната на данъка на 20% върху брутната печалба и комплексният подход в облагането, който включва такса плюс корпоративен данък.

При дебатите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че както е в действащия Закон за корпоративното подоходно облагане, организаторите на онлайн залагания не може да бъдат облагани по него.

"За да се обложи едно чуждестранно лице, то трябва да има стопанска дейност в България. Основният сървър, който е задължителен по Закона за хазарта, всъщност не е сървър в смисъл на стопанска дейност, а място на стопанска дейност може да бъде само сървърът, чрез който се извършват и регистрират самите залози и изплатените печалби. Затова се преминава към този вид облагане, въведен в почти всички европейски държави. Това е един комплексен подход, който включва такса плюс корпоративен данък", обясни Петкова.

Промените в проектозакона за хазарта решават именно този проблем, защото предлагат приемлива ставка и работещ начин на облагане, които чуждестранните оператори няма да могат да заобиколят. По-рано Международната асоциация на онлайн операторите (RGA) е изпратила писмо до председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в което заявява намерение при приемане на законовите промени нейните членове да се лицензират. RGA е поздравила официално правителството за приетия европейски модел.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев, който е и един от вносителите на промените, поясни, че очакват през следващата година с 22 млн. лв. по-малко постъпления в бюджета от хазартна дейност, ако се запази сегашното положение на един лицензиран оператор за онлайн игри.

Ако обаче се регистрират повече оператори, каквито са надеждите на управляващите, приходите от този вид дейност ще са същите като от тази година, тъй като на онлайн операторите им е даден 6-месечен срок да се лицензират. През 2015 г. се очакват около 50 млн. лв. повече данъчни постъпления, а през 2016 г. - 100 млн. лв. Цонев уточнява, че прогнозата е на база данните за нелегалните онлайн залози, които се оценяват на 1 млрд. лв.

"Този законопроект регламентира онлайн залаганията, променяне на данъка, по който сега се работи - данъчната основа и данъчната ставка", обясни вносителят Йордан Цонев.

По негови думи стотици оператори работят на българския хазартен пазар, без да имат лиценз. "Оказва се, че всъщност единственият проблем, поради който не са лицензирани, е неконкурентният данък от 15% върху оборота", допълни Цонев.

По време на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ се съгласи с промяната на данъка. "Аз лично съм съгласна с господин Цонев, че избраният модел беше демотивиращ за големите хазартни онлайн оператори. За тази година и половина имаме само двама регистрирани в България. Тази промяна в Закона за хазарта е полезна", заяви тя.
Депутатите решиха да отпадне ограничението на възможността за откриване на игрални зали и игрални казина в хотелите с три звезди, което беше въведено в закона през 2012 г.

Според депутата Георги Кадиев промените са в правилна посока като данъчно облагане, защото сегашната ставка не е конкурентна с останалите страни в ЕС. 2014-а е година с две сериозни световни спортни събития и залаганията ще се увеличат, каза той.

Промените се налагат основно заради онлайн залаганията, обясни вносителят на промените Йордан Цонев. "Само двама са лицензираните оператори за онлайн залагания, но нашите данни са, че стотици оператори предлагат такъв тип хазартна дейност у нас, без да имат лиценз на родна територия", каза още той, като допълни, че само филтрираните оператори след влизането на закона в сила са над 140.

"Разговорите с тези от тях, които са легитимни в Европа и имат лиценз, и с техните асоциации показват, че единственият проблем, поради който те не са лицензирани и оперират по друг начин на българска територия, е неконкурентният данък от 15% върху оборота. За обемите, които се разиграват на този необлагаем пазар, можем само да гадаем, след като обемът на единствената компания, която е лицензирана е бил между 600 и 200 млн. в различните години в зависимост от това какъв данък е трябвало да плаща", обясни Цонев.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Онлайн казино 8819265862944656266

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item