stoineff

Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват.


Докладът на Европейската комисия за България няма да бъде позитивен. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция за отчета на шест месеца от работата му във ведомството.


„Докладът касае период от 18 месеца и трябва да се отчете в каква ситуация работи правителството през последните 6 месеца, какви бяха сигналите, подавани и от ЕК. Ако се върнете назад, имаше много тежки клевети. В една такава обстановка не можем да очакваме, че за 6 месеца можем да променим цялостната нагласа”, обясни министърът на вътрешните работи.
Протестите промениха своята структура – много по-малко спонтанно организирани и повече организирани. Протестът е политически. Това, че участват граждани, не го прави граждански. Искането е оставка. Няма желание за диалог или за поставяне на други проблеми, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите на Йовчев, този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се крие зад децата.
„Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди – нито оправдателни, нито укорителни. Но това мисля, че е работа на журналистите – да информират”, добави министър Йовчев.
Във връзка с това, че беше обсаден в столично заведение от протестиращи, Цветлин Йовчев коментира: "За мен е крайно неприемливо това поведение. В това заведение имаше хора, които нямат нищо общо с този, срещу когото се протестира, и тези, които протестират. Имаше малки деца. Не разбирам защо трябва да се случват такива неща".

„Случващото се в политическите процеси насажда нетърпимост. Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват. Ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и на това. Когато сред хората се насади нетърпимост, тя може да бъде насочена навсякъде. Наблюдаваме агресия срещу полицаите – непредизвикана агресия. Липсата на ясно обществено осъждане на такива прояви, води до това”, обясни министър Йовчев. Сигурно много грешки сме допускали и сигурно ще продължим да допускаме грешки. Във всеки един от случаите мисля какво сме можели да направим, за да имаме по-добър резултат. Убеден съм, че ще направим така, грешките, които сме допускали, да не се повтарят. Справихме се много добре, така че тази ескалация на напрежението да не нарасне. Нали не очаквате да позволим граждани да упражнят насилие едни към други, да нахлуят в сградата на парламента. Успяхме добре да се справим, но и запазихме необходимия баланс. Всеки може да направи справка как се справят в тези условия в други европейски държави”, обясни министър Йовчев. По думите му, при протестните действия и охраната им, са пострадали общо 30 полицейски служители. "Ще се окаже, че при протестите са пострадали повече полицаи, отколкото протестиращи. Не разбрах какво искат от мен протестиращите в събота. Правителството е готово за диалог. Нито един полицай не е бил ангажиран да ме пазят”, добави министърът.

По думите му, полицията в дошла, след като от ресторанта са информирали за случая.
„Ще действаме по същия начин. Няма да сменяме тактиката на работа. Който наруши закона, ще му се търси отговорност. Не твърдя, че всички, които протестират, са агресивни. Ще бъдем готови за всякакви сценарии”, каза още министърът на вътрешните работи.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров представи данни от протеста в София събота вечер. „Едно лице е задържано за 72 часа, заради удар срещу полицай. Полицаят е с извадено рамо. Повдигнато му е обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице. Едно лице е напръскало полицай със спрей. Наложена му е глоба от 200 лв. Пострадалият е освидетелстван в болницата на МВР. Има временно сълзене на очите, затруднено дишане, без трайни последици. Има 3 задържани лица за неизпълнение на полицейско разпореждане. Съставени са им актове и предупредителни протоколи”, обясни главният секретар на МВР.

ДАНС все още не са въвели в експлоатация системата, която ще им даде възможност да правят подслушвания. Всички подслушвания към момента са малко повече от 2100, а са били повече от 5000 през 2012 година. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „По отношение на отпадането на финансовата обосновка – първо това изисква много внимателна подготовка за начините, които ще позволят това да бъде извършено. Към момента не плащаме разходите на Държавна агенция технически операции на всеки, който подслушва, не се формират на основата на това колко са реално подслушванията, а на това какъв капацитет поддържат за подслушване и проследяване. Именно заради това механизмът за плащане трябва да бъде внимателно прецизиран. Би трябвало да има квотен принцип, на основата на който всички, които ползват услугите за подслушване и проследяване, би трябвало да плащат. Ние вече въведохме този квотен принцип, т.е. ние имаме контрол върху броя на подслушванията и няма да позволим това да се увеличи. Това е механизъм, с който не трябва да се прибързва”, обясни министър Йовчев. По думите му, за СДОТО само за заплата и за издръжки без капиталови разходи са около 38 млн. лв. за тази година.

До края на годината ще има съкращение с 10% в администрацията в МВР и 5% в първите 6 месеца на следващата година, което ще повиши с над 5% заплатите на служителите в МВР от 1 януари, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В отчета за свършеното през последните 6 месеца министър Йовчев обясни, че има добър диалог със синдикатите.
„Имаме по-ефективен контрол над ресурсите – обществените поръчки и имоти. Много неща, които установихме, са от одита на Сметната палата”, допълни министърът. „Можем да отчетем нелоши резултати. Неутрализирани са 3 групи за мокри поръчки, задържани са 26 лица. Неутрализирани са 3 лаборатории за синтетичен наркотик, 2 лаборатории за канабис, 3 лаборатории за цигари, повече от 4 тона марихуана, повече от 24 тона канабис. Тези резултати бяха постигнати без ГД „Борба с организираната престъпност”.

Министерството нямаше изграден ресурс за това. Тези резултати бяха постигнати в условия за тежка криза на засилен миграционен натиск и реформа, охрана на обществения ред при протестите. И при тази реформа, имаше съпротива – не вътрешна, а външна”, каза още министър Цветлин Йовчев.

България е покрила всички изисквания за Шенген, още преди това правителство да дойде на власт. Ние много отдавна сме готови. Всички опасения са несъстоятелни. Ние сме готови за Шенген, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „България има интерес да влезе в Шенген. Друг е въпросът дали други държави имат интерес България да влезе в Шенген”, добави министърът.

„За да имаме ефективна борба с организираната престъпност, трябва да имаме изградена система. Тогава означава, че такива явления няма да останат неразкрити, ще имаме достатъчно капацитет да ги докажем и да получат ефективна присъда. Част от мерките са свързани с преструктуриране и прехвърляне на ГДБОП към ДАНС. Надявам се тази мярка скоро да даде резултат. Корупцията е свързана с организираната престъпност. Много активно продължава работата по отношение на съдебната реформа, което е важен елемент от борбата с корупцията. Направихме фундамента за изграждане на такава система”, обясни министър Йовчев.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 5090116993908751353

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item