stoineff

Хората от бившите съветски републики съжаляват за разпадането на СССР

СССР носталгия

Над две десетилетия след разпадането на СССР мнозинството от гражданите на новите независими държави смятат, че това им е донесло само вреди, показва проучване на „Галъп", цитирано от „Russia today".

 Проучването е извършено в 11 държави от бившия съветски блок с питането дали „разделянето на СССР е било от полза или от вреда за конкретната страна".


Данните показват, че 51% от всички запитани определят случилото се като вреда за националния интерес на тяхната страна, докато само 24 на сто са се изказали в подкрепа на независимостта.

Гражданите на Казахстан, Азербайджан и Туркменистан са по-склонни да виждат положителната от отрицателната страна. В Армения, Киргизстан, Украйна и Русия онези, които виждат грешка в разделянето, са три пъти повече от онези, които виждат полза. В Грузия общественото мнение е разделено по равно.

Проучването освен това показва, че онези, които са живели във времената на СССР са три пъти по-склонни да кажат, че сриването му е във вреда на страната им. Хората под 30 години са разединени по въпроса като 33% виждат вреда, а 30 на сто - полза, докато 20 на сто признават, че не знаят какво им е мнението.

„Галъп" заключава, че по-високообразованите граждани на бившите съветски републики са по-склонни да приемат и подкрепят облагите, които произтичат от отделянето от Москва, като изключение е само Киргизстан. Страните пък, които са станали сцена на продължаващи конфликти, насилие или етническо напрежение, са по-склонни да виждат отрицателната страна на сриването на СССР, показва проучването.

Онези, които са казали, че „повечето хора" в родината им се страхуват да изразяват мнението си, са гласували в подкрепа на съветския режим, докато онези, които са отговорили, че „никой" не се страхува в страната им, са гласували в подкрепа на независимостта. Данните показват, че „свободата, която запитаните са си мислили, че ще имат след разпада на СССР, не се е реализирала".

55% от руснаците смятат, че сривът на съветския режим е нанесъл вреда на тяхното ежедневие, докато само 19 на сто вярват, че животът им се е подобрил след тези събития.

Проучването е основано на лични интервюта с най-малко 1000 души между юни и август тази година във всяка от 11-те бивши съветски републики. В проучването не са включени Узбекистан, Литва, Латвия и Естония, въпреки че също са били част от СССР.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 4693900671233998810

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item