stoineff

Загиналият в лавина на Боровец е полковник Стефан Разпопов



Полковникът от ВВС, командир на авиобазата Доброславци Стефан Разпопов е загиналият под снежна лавина турист на Боровец. Той е бил страстен планинар, правещ самотни преходи зиме и лете - пише агенция БЛИЦ.

Разпопов е напуснал станцията вчера в ранния следобяд и тръгнал към Мусала. За нещастие не се е съобразил с повишената лавинна опасност от сравнително високите за Коледа температури.

След като не се прибрал вечерта, е предприето издирването му. Открит е днес след полунощ мъртъв, потрошен от лавината.

53-годишният полковник Разпопов е служил в авиацията вече 30 г. Бил е командир на авиобазата в Доброславци край София. Летял е на щурмовика Су-25 и на изтребителя МиГ-23. Последната му длъжност е била зам.-началник на АОЦ (Авиационен оперативен център) - наследник на някогашния Централен команден пункт.

В АОЦ всички са ужасени от нелепата смърт на командира си. Колегите и подчинените му го характеризират като изключително ерудиран, отзивчив и достъпен.

МВР: Снощи мъжът се е отправил от Боровец, където бил отседнал в хотел, заедно със съпругата си към хижа „Мусала”, където заснел снимки. След това се отправил към местността над дворец „Ситняково”. По първоначални данни той сам е предизвикал лавината, тъй като е стъпил на козирката на склон, под който е било сухо и по този начин снежната маса се е свлякла и го е затрупала.

След като мъжът не се е прибрал в хотела си вечерта, съпругата му е сигнализирала Планинска спасителна служба (ПСС), които са проследили следите на мъжа и го открили към 01.00 часа през нощта затрупан от сняг. В дрехите му са открити документите му за самоличност, портфейл и други лични вещи.

ПСС са уведомили Районното полицейско управление в Самоков. Тялото на загиналия е откарано за аутопсия във Военномедицинска академия. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е бил опитен планинар и е бил добре подготвен за преход в планина. Инцидентът е станал в участъка между хижа „Мусала” и в местността над дворец „Ситняково”.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

София 4889777803666269582

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item