stoineff

7 вредни родителски постъпки, които пречат на децата да станат лидери

Деца лидери

Списание "Форбс" публикува статия на доктор Тим Елмор, автор на над 25 книги за образованието и обучението на децата. Тя е в основата и на статията отдолу, като към нея има леки промени съобразени с българските деца и родители.

 7 вредни родителски постъпки, които пречат на децата да станат лидери - в собствения си живот и в света:

1. Не позволяваме на децата си да рискуват.


Живеем в свят, който ни предупреждава за опасности на всяка крачка. Грижата за "сигурността на първо място" налага  страха от загуба на  деца ни, така че  правим всичко възможно,  да ги защитим. Това разбира се е наша работа, но сме ги изолирали от здравословното поемане на риск, поведение  което има неблагоприятен ефект. Психолозите в Европа са открили, че ако едно дете не играе навън и никога не му е позволено да изпита какво е това одрано коляно, то често има фобии като възрастен. Децата имат нужда да паднат няколко пъти, за да се научат, че това е нормално; тийнейджърите вероятно трябва да скъсат с приятеля, или приятелката си, за да оценят емоционална зрялост, които изискват трайните взаимоотношения. Ако родителите премахват риска от живота на децата, вероятно ще усетят  висока арогантност и ниско самочувствие в нашите растящи лидери.

2. Спасяваме ги прекалено бързо


Днешното поколение млади хора не  е развило някои от умения за живота, които са имали децата преди 30 години, тъй като възрастните със замах се грижат за проблемите им. Когато спасяваме прекалено бързо и прекалено бързо помагаме на нашите деца, ние премахваме необходимостта у тях, да преодоляват трудности и да решават собствените си проблеми. Това са решения в краткосрочен план  и те  пропускат най-важното за лидерството - да подготвим нашите млади хора да го направят без чужда помощ. Рано или късно, децата свикват с някой ги спасява: "Ако не успея, или се проваля, мама и татко ще премахнат последиците от моите грашки ." Знаете, че в действетелност всеки сам носи последствията за грешките си и такова поведение няма нищо общо с лидериите и лидерството.


3. Изпитваме възторг твърде лесно


Непрекъснатите похвали, при незначителни победи. Наградите "всеки получава статуетка" е манталитет, който може да направи децата ни да се чувстват специални, но сегашните изследвания показват, че този метод може да доведе и до неочаквани последици. Децата в крайна сметка отбелязват, че мама и татко са единствените, които мислят, че те са "страхотни", когато никой друг не го казва. Те започват да се съмняват в обективността на  родителите;  чувстват се добре в момента, но това не е свързано с реалността. Когато сме възторжени твърде лесно и пренебрегваме лошото поведение на децата, в крайна сметка те ще се научат да мамят, преувеличават и лъжат и да се избегнат трудната реалност. Ако те не са били в кондиция, координирани, или съсредоточени в даден момент, ние трябва да им го кажем.

4. Внимавайте с наградите


Вашето дете не трябва да ви обича всяка минута. Вашите деца трябва да получават от вас и разочарования. Така, че когато се налага им кажете "не" или "не сега", и ги оставете да се борят за неща, които наистина са стойностни и нужни за тях . Като родители, ние сме склонни да даваме това, което искат, когато възнаграждаваме на нашите деца. Когато човек се справя добре в нещо, ние смятаме, че трябва да получава награди и похвали. В живота обаче не винаги е така. Децата трябва да знаят, че техните добри постъпки в много моменти от живота няма да бъдат възнаградени, нито отбелязани, но това не бива да ги спира да бъдат добри.

Бъдете внимателни, да не ги научите, че  добра оценка се възнаграждава с едно пътуване до търговския център. Ако връзката ви се основава на материални награди, децата няма да имат вътрешна мотивация, нито безусловна любов към вас.

5. Не споделяме нашите минали грешки


Когато децата станат тийнейджъри, ще искат да разперят криле и те да опитат нещата от живота сами по свой начин. Ние като възрастни трябва да ги пуснем, но това не означава, че не може да им помогнем в този полет и да го навигираме. Споделете с тях съответните грешки, които сте направили, когато сте били на тяхната възраст, като по този начин, ще им помогнете да се научат да правят добър избор. (Избягвайте  "научените уроци" свързани с  пушене, алкохол, незаконни наркотици, и т.н.). Също така, децата трябва да се подготвят за сблъсъка с издънките и неуспехите и да умеят да се справят сами с последствията от своите решения. Споделете как сте се чувствали, когато сте били изправени пред подобен опит, какво е тласнало вашите действия, и в резултат поуките, които сте си направили. Не забравяйте ние не сме единствените, които влияят върху нашите деца, ние обаче трябва да сме най-доброто влияние.

6. Ние бъркаме интелигентност, надареност  за зрялост


Интелигентността често се използва като измерване на зрялостта на детето, а като резултат родителите считат, че детето е готово за света. Това не е така. Някои професионални спортисти и холивудски актриси, например, притежават невъобразим талант, но все още се забъркват в светски скандали. Само защото надареността присъства в един аспект от живота на едно дете, не си мислете, че е проникнала всички области.

Детето не може да стане зряло с магическа пръчка. Това, че е по - добро от връстниците си в дадена област, не означава, че трябва да има права на възрастен.

7. Ние не практикуваме това, което проповядваме


Като родители наша отговорност е да моделираме живота, който желаеме нашите деца да живеят.Ние трябва да им помогнем да водят живот с характер и да станат надеждни и отговорни за своите думи и действия.
Ако всичко остане само на думи детето ще реши, че го лъжете.
 Гледайте себе си в малките етични избори, които други биха могли да забележат, защото вашите деца ще забележат също. Ако не се заобикалят правилата, например, те ще знаят, че не е приемливо и за тях. Покажете на децата си какво означава да се даде безкористно и с радост - от доброволческата дейност, за даден проект, или услуга с група от обществото. Оставете хора и места по-добри, отколкото сте ги намерили, и вашите деца ще се научат да вземат под внимание и да правят същото.



Как родителите могат да се държат  далеч от тези негативни поведения :


Родителите трябва да бъдат  изключително  наясно със своите думи и действия, когато общуват с децата си, или с други хора, когато децата им са наблизо. Да обучавате своите деца трябва да бъдете един непрекъснат добър личен пример. Как да го постигнете:

Ето как да стартирате:

1. Говорете над въпросите, които искате децата ви да знаят в зряла възраст.
2. Оставете ги да се опитат неща, които може да им навредят и дори ги оставете  да се провалят.
3. Обсъдете бъдещите последствия, ако те не успеят да овладеят определени дисциплини, уроци, навици.
4. Помогнете им  да разберат, осъзнаят и развият на силните си страни, за да могат с тях сами да решават реални проблеми.
5. Създайте заедно проекти, които изискват търпение, така че те да се научат да забавят удовлетворението и очакването на непрекъснати награди и стимули.
6. Учете ги, че животът е непрекъснат избор и непрекъснато правене на компромиси, те не могат да направят всичко и трябва да имат определени приоритети, които да следват.
7. Започнете да им давате задачи за  възрастни като плащане на сметки, или  вземане на решения за бизнес сделки.
8. Запознайте ги с потенциалните ментори от вашите контакти.
9. Помогнете им да си представят едно пълноценно бъдеще, и след това обсъдят стъпките, по които ще стигнат до там.
10. Празнувайте напредъка, който те правят към самостоятелност и отговорност.

Ако статията е полезна за вас, не забравяйте да  я споделете с други родители, приятели и близки.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Образование 9049098038302068119

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item