stoineff

Разцепи се bg-mammata

Любов Разцепи се bg-mammata


Мислех си, че с предишната новина темата се изчерпва. Да ама споменаването на разцепена мама явно пречи на здравия разум не само на мамата, но и на таткото.

 В български ИТ форуми, където обикалят стари кучета и чакали, които само дебнат да разкъсат плячката си, за да изкарат някой лев дори и не разбраха за какво става дума. Не разбраха, че не може просто 100 от най-активните потребители на един форум да спрат да пишат там и това да не се отрази, като цяло на онлайн бизнеса в България. (Освен това новите алтернативни мами дадоха линк към "Интервю", който жест се чувствам длъжен да върна - вижте тук)

Това, че има разцепена бг-мама е следствие, което води след себе си последствия. За първи път от 15 години усещам толкова много хормони във въздуха... мармалад...

Всеки който пишеше в Бг-мамма от началото на създаването му, може да потвърди, че днешния форум от уютно и приятно виртуално пространство, се е превърнал в място пълно с реклама и цензура.
Но това е нормалното развитие на нещата. Няма как да се оставят почти милион потребители да пишат свободно, каквото си искат.
Успех на алтернативата и дано един ден не се превърне в това, от което сега бяга.

Едните мами (при които не останаха мами) високомерно гледат на случващото се и се надяват, че само старите лаври ще ги крепят Во Веки. Обаче ...свидетели сме на доста бързи онлайн крахове и провали - Yahoo, ISQ, mIRC... и динамичния виртуален свят,който не търпи арогантност, високомерие и неуважение към потребителя. Днес потребителя е всичко! Той иска уважение и собствено уютно място, където се чувства добре. И дори тогава пак е капризен, иска иновации, иска контрол, иска да му предлагат продукти, но не иска реклама, иска линкове, защото го мързи сам да търси, но не и СПАМ.
А онлайн форумите са особени общности. Там както и в живота има оратори, лидери, слушатели, ментори, неудачници, измамници и различни видове потребители и всеки от тях търси и иска нещо.

Отплеснах се... Въпросът беше за разчекнатата и разцепена мама. Нейното ядро от лидери отлетя. В най - добрия случай отлетелия рояк ще направи нов кошер, семейство и двата форума ще продължат да съществуват. Това би било логично, ако ИТ пазара в България не беше така свит. И ако не ставаше думи за жени - българки. Вечно в конкуренция, вечно една срещу друга.

И ето реалността. Голям форум , със силен, trusted домейн, дори смея да кажа - голям бранд, но без сърце (bg-mamma).  И друг, където е имплантирано сърцето на първия, но без историята и силата,  която първият притежава (bul-mamma).

Сега ще опитам да обясня, защо ситуацията не е проста.


Аз не рабзрах от къде ще дойде този вакуум - част от тези които не се кефят на стария форум, но искат да продължат да дискутират актуалните теми, ще се преместят тук. Друга част ще спрат да пишат, но ще продължат да четат тук, там или на двете места. Не съм спец, но ми се струва, че много малка част ще се пръснат по другите форуми, които са по-тясно специалицирани да не говорим, че много от пишещите и четящи въобще форуми ползват и специализираните.

1. В bg-mamma вече активните потребители са по - малко. 

А активните потребители в един форум с около 5%. Дори и 100 от активните да се преместят това е огромна загуба на съдържание за форума, тези юзъри създават огромен % от уникалното съдържание, както писах по - горе те са сърцето... а постигити и статиите са това, което прави форума.

2. Форумните лидери привличат останалите потребители. 

(това няма да го обяснявам, то произлиза от горния факт). Въпрос на време е и по - слабо активните да се пренасочат.


3. Рекламодателите идват, когато има кой да чете, коментира, обсъжда и купува продуктите им.


Както се вижда трите елемента са свързани. Обаче! Има едно голямо НО!

Въпреки, че на практика в bul-mamma пишат същите хора, които до скоро са писали в bg-mamma тяхното мнение няма същата тежест онлайн, няма да се индексира така бързо и няма да бъде на челните резултатипри търсене в Google. И ако за мамите да не знаят това е допустимо и разбираемо, не ми е ясно защо ИТ общността пропуска този факт. Както и да е!

Не цялата ИТ общност спи. Предприемачите вече прегърнаха bul-мамите, а това предвещава, ако не брак, то поне здрава любовна афера, което на свой ред значи преразпредаляне на пазари, брачни и предбрачни договори, деца и разводи.





+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Онлайн бизнес 4887757852390829777

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item