stoineff

Цветан Цветанов - подслушвания и интриги


Документ, предаден на адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков, показва, че бившият вътрешен министър е бил подслушван допреди няколко дни.

 Това обяви в телевизионно интервю адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков.

 В Народното събрание, пред журналисти, адвокат Менко Менков заяви: "Няма никакво съмнение, че спрямо Цветан Цвтанов е използвано специално разузнавателно средство". Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев отхвърли твърденията на адвоката на Цветанов. "МВР няма никаква информация и запис за подслушвания на бившия вътрешен министър", каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, относно твърденията на адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков, че клиентът му е бил подслушван. Йовчев допълни, че министерството вече няма възможности да подслушва, и от август няма никаква информация и възможност да получи такива.


"Не бива да отдаваме толкова голямо значение на адвокатите на обвиняемите по конкретни дела", почдерта министърът.

 Той посочи, че избягва да коментира твърдения, особено на адвокати, и че е нормално един адвокат да се изказва по този начин, и да защитава клиента си. В момента, ние имаме гаранции за това, че СРС-та няма да могат да бъдат прилагани незаконно, и да не се злоупотребява с информацията, която е придобита от тях, и нека всеки да внимава с кого се среща, какво говори, записват ли се, или не се записват, каза още Йовчев.

В Народното събрание адвокат Менко Менков заяви: Вчера беше извършено предявяване на материалите от досъдебното производство по т.нар. трето обвинение на г-н Цветанов за пенсионирането на Орлин Тодоров със заплатите, които той е получил при пенсионирането си. В материалите по делото се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните СРС по отношение на контролираните лица. Това недвусмислено сочи, че е имало законно разрешение за прилагане на СРС, но не е посочени срещу кои лица. Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са поне двама. След като г-н Цветанов е единственият обвиняем по това дело, няма никакво съмнение, че и спрямо него е използвано специално разузнавателно средство - каза адвокатът.

„Дали е само подслушване или проследяване – това може да стане с допълнителна справка”, заяви Менков.

„На 22 януари е изпратено това предложение до прокуратурата с искане за предсрочно прекратяване на подслушването, което означава, че то вече или може би вече е прекратено, или може и да не е прекратено. Зависи дали прокуратурата е изпратила до съответната дирекция за подслушване. Вероятно приключват разследването. Те са преценили, че събраните данни не дават никакъв резултат и нямат отношение към предмета на доказване, само че след като се твърди, че нямат отношение към предмета на доказване, би следвало да оневиняват Цветанов в престъплението, и защитата държи разговорите да бъдат приложени, като бъдат изготвени веществени доказателствени средства”, добави той.

„Днес съм поискал от главния прокурор,от Софийска градска прокуратура, вчера вечерта го поискахме от следователите – незабавно да разпоредят изготвянето на веществени доказателствени средства, тъй като защитата желае да се ползва от тях, и желаем да се ползваме пред съда от тях – да се види с кого е говорил г-н Цветанов, какво са си говорили, има ли това отношение към предмета на доказване. Ако приемем, че на 22 януари условно казано, нямаме информация дали е прекратено използването на СРС, в 10-дневен срок, т.е. до събота ако не бъдат изготвени веществените доказателствени средства, ще бъдат унищожени съгласно закона”, обясни адвокат Менко Менков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти казуса. "Питам и приемам, че Цветанов правилно е подслушван.

 Ако се окаже, че не е подслушван Местан през това време, какъв им е критерият? Когато фамилията Станишеви връща пари в Брюксел, видно е далавера. Ако се окаже, че те не са подслушвани, какъв им е бил критерият към зам.-председателя на ГЕРБ?", каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка със сигнала за Цветанов, че е бил подслушван.

„Приемаме, че съгласно закона, определени служби, прокуратура, следствие са решили да направят подобно подслушване или проследяване. Първо ни интересува какъв е критерият това да се направи. Интересуват ме мотивите, защото документите по това дело са си в МВР – нито могат да се изнесат, нито да се променят. Защо се избра да се подслушва зам.-председателят на опозиционната партия? Защо през това време Местан, Цонев непрекъснато говорят, че ще излизат записи”, попита Борисов. „И сега се опитват да се скрият, че видите ли, това било тяхна хипотеза. Не е тяхна хипотеза. Техният втори човек Христо Бисеров – зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламента го уличиха в крупни кражби и злоупотреби”, заяви Бойко Борисов.

Аз твърдя, и ще ръкопляскам, ако Цветанов е подслушван законно, но ако се окаже, че „фамилията”, ДПС след тези тежки нарушения, които направиха, не са подслушвани – ще го считам за политическа поръчка, каза Бойко Борисов. „Ако нашите разговори придобият публичност, ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не със своето разследване, не със своите по Конституция роля и задачи, а че са се включили вече в политическата борба, което е дело на политиците”, заяви Борисов.

„Това е най-тежкото престъпление в една демократична държава – да се подслушва опозицията. 

Ако те са си търсили повод, за да разберат какво мислим… Ако правозащитните органи са проявили двоен аршин, това означава, че скандалът е грандиозен. Не само правителството, много хора трябва да си подадат оставката, ако се окаже, че това не е вярно”, подчерта Бойко Борисов.

Аз имам съмнения, че са ползвали някое подобно мероприятие и за мен самия. Особено когато най-много му се накарах на Цветанов, на другия ден чух,че съм го пуснал по бобслея. Те нощеска са ходили да докладват, през нощта”, каза още Борисов. „На много депутати съм се карал, на много хора, други съм изгонил. Утре сменям областни ръководители. Откъде-накъде някой ще слуша какви указания давам аз на партията”, попита Бойко Борисов.

За да не си измислят, искаме да ни свалят записите от разговорите, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Искаме да не стане точно като със записа с Мишо Бирата, защото той е унищожен, ако го е имало. От нашите разговори сега могат да манипулират каквито искат разговори, да ги направят по какъвто искат начин. Затова държим те да ги изпишат, да видим какво престъпно е имало и какво са научили. Първо ги слушат тези на акаунта – все хора на Станишев и Местан, оттам тичат, докладват на началниците си, оттам докладват по едната линия на прокуратурата, по другата бягат горе, на сарая и почват там да докладват. Изведнъж хората, които се боря и искам да сваля законно от власт, знаят всичко, което ние планираме”, заяви Борисов. По думите му това е тежък провал в националната сигурност.

„В същото време вчера се взима решение за три милиарда, връщат се пари на ЕК от фамилията. За да се избегне това, за да не се говори по тази тема, почват да пишат разни глупости. Неприкосновено е правото на всеки човек да има свой личен живот, на политиците – да си контролират партията, както намерят за добре. Това не е работа на службите. Те трябва да пазят сигурността на хората – от битова престъпност до терористичен акт. Това им е работата. Политиката е за политиците”, посочи Бойко Борисов.

Той добави, че не е давал пари на Бисер Миланов - Петното.

Той поясни, че адвокатът на Цветан Цветанов – Менко Менков е дошъл да го запознае с детайли, защото след като има обвинение, подсъдимият има право да се запознае с всички документи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "Налага се да повярвам на ушите си, че той е изрекъл подобно нещо. Освен по-неадекватен, явно е на път да се превърне в един тотален параноик", каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, в коментар на твърденията на Бойко Борисов за подслушване.

„Бойко Борисов го тресе тежка параноя”, заяви Местан.


Той определи като идиотско твърдението, че му докладват за разговори. „Тук вече наистина са прескочили всякакви граници. Този човек или играе някаква игра на жертвичка, само че на сатрапите не им отива да играят на жертвички и определено смятам, че освен неадекватен, вече или е параноик, или се прави на параноик. При всички случаи проблемът си е негов”, посочи Лютви Местан.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 7331446819043517965

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item