stoineff

Украйна връща конституцията от 2004г.


Украинският президент Виктор Янукович и опозицията днес подписаха споразумение за излизане от политическата криза, което бе договорено с посредничеството на Европейския съюз и Русия. 

Текстът предвижда редица отстъпки от страна на властите като например свикване на предсрочни президентски избори, формиране на коалиционно правителство и провеждане конституционна реформа.

Малко след подписването на споразумението украинският парламент одобри почти с пълно единодушие възстановяването на конституцията от 2004 година, което бе едно от основните изисквания на опозицията. Законът бе приет с подкрепата на 386 от общо 397 присъстващи депутати. Този вариант на конституцията ограничава правомощията на президента и дава на парламента правото да назначава ключови министри.

Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк заяви, че в съответствие с подписаното споразумение предсрочните президентски избори в Украйна ще се състоят между септември и декември тази година. Той добави, че демонстрантите ще останат на площад „Независимост” в Киев, докато не бъдат изпълнени всички поети от властите ангажименти. Междувременно, местни медии съобщава, че на площада и съседните улици в центъра на столицата има около 50 хиляди души, а броят на хората непрекъснато расте.

Въпреки положителната развръзка на събитията в Украйна радикалното движение „Десен сектор” обяви, че не вярва на обещанията на украинския президент и възнамерява да продължи борбата си срещу властите. Лидерът на движението Дмитрий Ярош определи като „измама” обещанията, дадени от Янукович, и подчерта, че „националната революция продължава”. Радикалният лидер посочи, че протестното движение ще продължи до отстраняването на действащия режим.

До този развой на събитията в Украйна се стигна след ден на особено ожесточени сблъсъци, при които загинаха близо 80 души.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 5954678507594944577

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item