stoineff

Анорексията - бичът на 21 - ви век

anoreksia
Ще започна тази тема малко от по - далеч. В съвремието ни непрекъснато се налага един не особено здравословен идеал, който лесно може да се превърне в проблем за подрастващите.
От рекламите и модните подиуми, непрекъснато се показват слаби и дългокроки момичета, като се втълпява, че това е минимум, визията към който трябва да се стреми всяка млада дама.

Така на преден пран излиза и едно ново заболяване - анорексията. 



До скоро неправилно се е смятало, че безразборно и прекомерното спазване на диети е причина за възникването на анорексия.  Този мит обаче е развенчан и вече е ясно, е, че анорексия нервоза е психическо заболяване, което не е следствие, а причина за хранителните аномалии. 

Много често преди да започнат "регулиране" на храната, при анорексиците е налице силно повишена тревожност. Проблемите най-често са свързани със семейната сфера, интимния живот, неудовлетворителното отношение на приятели и връстници. Обикновено се появяват натрапчиви мисли, че ако отслабнат, ще се случат определени неща, например: ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени в положителна насока. 

Ограничителният режим, който болните възприемат, може да включва някои от следните елементи или съчетание от тях — строга диета, доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерни физически упражнения, злоупотреба с диуретици и др. Следвайки подобен режим, те стават целенасочени и устремени, като в резултат започват методично да свалят килограми. Често преди задълбочаването на тревожните симптоми, болните от анорексия получават положителни отзиви за външния си вид от приятели и познати, което затвърждава убеждението им, че възприетият от тях режим им помага да бъдат по-щастливи. Спазването на режима ги кара да се чувстват силни, като контролират високата тревожност, провокирала развитието на заболяването. Характерна е повишена критичност към себе си.

Придържането към нездравословния начин на живот, възприет от болните от анорексия, може да доведе до летален изход. Анорексия нервоза се счита за психическо заболяване, водещо до висока смъртност. Броят на случаите на самоубийство при болните е завишен в сравнение с останалата част от населението, като наличието на анорексия нервоза се счита за основна причина за акта довел до смъртта
В наши дни потресаващи случаи на анорексия има много и за тях не трябва да се мълчи. Младите момичета трябва да знаят до какво могат да доведат стремежът към слаба фигура и драстичните диети.

На такъв драстичен хранителен режим се е подложила рускинята Ксения Бубенко. Крайният резултат е смразяващият кръвта факт, че на 20 години и при ръст 1,58, момичето тежи едва малко повече от 20 килограма.

anoreksia

anoreksia

анорексия

анорексия







related

новини бг 7012124247856525663

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item