stoineff

Брюксел ще обяви днес санкциите, които ще бъдат наложени на Русия за действията в Крим


От Брюксел вече обявиха, че днес (17 март) ще обявят как ще накажат комплексно Русия след референдума в Крим. Москва засега не показва, че е се е стреснала от дружния политико-икономически отпор.

 Говорителят на Путин даже заяви, че президентът не е проявил дори нотки на съжаление, ако Русия няма да я има в Г-8.

Референдумът в Крим както се очакваше завърши с присъединяването на полуострова към Русия, така че главният въпрос в момента е: как Русия ще плати затова. Ето обобщени основните версии за възможните санкции на Запада срещу руските чиновници, компании и стоки в анализ на авторитетния руски бизнес сайт "Финмаркет", цитиран от БГНЕС.

Крим избира не само своето бъдеще, но и бъдещето на Русия. 

Гласувайки за присъединяването, Крим гарантира на Русия големи неприятности, въпросът е в това, колко големи ще са те.

Западът вече две седмици подготвя санкции срещу Русия, но вече е ясно, че няма да е никак лесно да се накаже ядрена държава и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Като цяло всички предлагани мерки условно могат да бъдат разделени на три групи в зависимост от степента на тяхната тежест и вероятността на тяхното прилагане: символични санкции, икономически ограничения и пълна блокада.

Символичните санкции няма да причинят на Русия съществени щети и са най-вероятни – нито Европейският съюз, нито САЩ ще трябва да се откажат или да похарчат нещо. 


Икономическите ограничения ще изискват жертви и от Русия, и от ЕС и по тази причина са по-малко вероятни. За да се спретне истинска блокада на Русия, Европа трябва за шест месеца да намери нов източник за една трета от консумирания от нея природен газ, а европейските производители ще трябва да намерят нови пазари, на които да продадат своите автомобили, мебели, битова техника, турбини, яхти, електростанции и още много други стоки, които купува Русия.

Символични санкции

Европейците вече въведоха меки санкции срещу Русия: замразяване на преговорите за търговско споразумение и визови въпроси, отмяна на подготовката за срещата на Г-8 в Сочи. ОИСР замрази процеса на приемане на Русия в организацията.

След референдума може да бъде забранено влизането в ЕС и САЩ за някои чиновници и частично замразяване на активите на ключови руски политици и военни. Но санкциите няма да се разпространят върху Владимир Путин.

Русия вероятно ще бъде изключена от "голямата осморка", могат да бъдат въведени някои търговски ограничения, например, върху търговията на оръжие и високотехнологични стоки.

Но всичко това едва ли ще повлияе, но в интерес на истината, както предсказва Алексей Кудрин, ще нарасне бягството на капитал от Русия. Прогнозите за растежа на руския БВП ще бъдат намалени но 0-1%, рублата ще остане под силен натиск.

Икономическите санкции

Може да бъде ограничен достъпа на Русия до световния капиталов пазар и да се въведат квоти за износа на метали и зърно. Също така Русия може да се лиши от достъпа до финансовата инфраструктура на САЩ, ЕС и Великобритания. Това е неприятно, но не е смъртоносно, просто възможностите на бизнеса за провеждането на търговски операции значително ще се съкратят.

В най-лошия случай е възможно ограничаването на износа на енергоносители. Възможно е замразяване на руските активи и въвеждане на ограничения за движението на капитала.

Също така ЕС може да усили натиска върху "Газпром" и да превърне живота на компанията в истински ад от разследвания, проверки и глоби.

В този случай прогнозата за развитието на икономиката ще е отрицателна, рублата съществено ще отслабне, а международните инвеститори ще си разпродадат активите и ще напуснат страната.

Икономическа блокада

Най-малко вероятният сценарий – пълна икономическа блокада на Русия, забрана за вноса на всякакви руски стоки и значително ожесточаване на политиката за издаване на визи на обикновените руски граждани.

Теоретично Европа даже може да си позволи лукса да изкара лятото без руски газ, надявайки се, че Русия, губейки две трети от доходите си от неговата продажба, ще стане по-сговорчива.

Още един вариант – забрана за използването на европейската инфраструктура за продажбата и разтоварването на руски петрол, например, закриването на пристанищата за танкери с руски петрол и т.н.

Проблемът с такива строги санкции се състои в това, че те могат да навредят на Русия по-малко, отколкото на ЕС. 

Русия разполага с резерви, които ще й позволят да живее без валутни приходи определено време. А на Европа след 7 месеца отново ще й се наложи да потребява много, много руски газ, който не могат да й продадат нито Алжир, нито Норвегия, нито Катар.

Европа не е готова за санкции

Разбираемо е, че най-ефективното средство срещу Русия са строгите ограничения за износа на въглеводороди от страната. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Джон Бонър призова президента Барак Обама и министерството на енергетиката да разреши строителството на терминали за втечнен газ и да започнат неговия износ, за да намалят зависимостта на Европа от доставките на руски газ и да отслабят позициите на Русия. Но в действителност даже шистовият газ няма да помогне да се изгони Русия от европейския енергиен пазар.

Строителството на терминали за втечнен газ струва доста скъпо. Компаниите, преди да започнат строителството, ще се опитат да застраховат своите разходи. За целта те ще подпишат дългосрочни договори за продажбата на газ. Ако САЩ започнат износ на "синьо гориво", малко от това количество може да покрие доставките от Русия.

Газът в Европа струва 10-11 долара за 1 милион британски термални единици. В Азия той струва 15 долара и нагоре. Цената на газа в САЩ е 7 долара да 1 милион британски термални единици, а разходите за неговото втечняване възлизат на 4-6 долара. При такива цени американските компании трудно ще могат да се конкурират в Европа.

Повечето договори са сключени с Азия, в която цената на газа е по-висока, отколкото в Европа. САЩ не продават газ, а Европа не го купува. С това се занимават търговски компании и те не са готови да губят пари в името на американските политически интереси. Терминалите могат да бъдат построени, но бизнесът сам ще реши, на кого да продава газ. За момента на него не му е изгодно да изнася "синьо гориво" за Европа.

related

Свят 6424567256049499405

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item