stoineff

Нека подкрепим и запазим българският дух и култура!


Време е да публикувам и нещо лично. Днес една моя колежка от СУ (Здрасти, Марго), ми предостави една интересна история. Предлагам ви я неподправена и ненапудредна. Ето всичко. Моля, четете внимателно и помислете как можете да помогнете:

"Здрасти, Скицо!
Много се радвам как ти се развиват нещата – следя публикациите ти редовно – и личните и новинарските. Поздравявам те от сърце!

Реших да ти пиша, защото си мисля, че за подобни неща трябва да има гласност и се сетих за теб и Interview – ако прецениш – разкажи историята на Балет Естрея – ето я описана от Влади Кацарова (тя главен хореограф на балета, създаден от майка й – Румяна Кацарова - започнала своята танцова кариера в „Росна китка, по късно възпитаник на Националното училище за танцово изкуство София.Успоредно с това танцува при един от най-изтъкнатите творци Кирил Харалампиев в ансамбъл „Маяковски”. В ансамбъла на българската армия тя се оформя като универсален професионален танцьор,а по-късно и като хореограф.):
Vlady Katsarova :

Мили хора,


Много моля - помогнете на това безобразие, нека запазим културния дух на българския народ - нещо, което не бива да се пренебрегва и всички ние сме длъжни да съхраняваме онова, което дедите ни са оставили и са извоювали. Обръщам се към вас с молба за помощ, за подкрепа, от която един от най-представителните танцови ансамбли в България имат нужда.

Мъката и тъгата ни е голяма, поради поредната обида, причинена на българи, особено такива, които обикалят света, популяризирайки и съхранявайки българското - традиционния български фолклор на различни международни форми.

На 27 декември 2013 г Танцов ансамбъл "Естрея", официален член на ЦИОФФ България - Световната организация на фолклорните ансамбли в света, беше поканен да представи България на Международния фолклорен фестивал в град Агридженто, Италия, Сицилия в периода 4-11 февруари 2014 г. На 11 януари, след трудности успяхме да организираме закупуването на самолетните билети на ансамбъла - 20 човека/ български народни танцьори и оркестър/професионални музиканти/,всеки със свои лични средства. Официалната покана, която получихме през месец декември е с подпис и печат на кмета на град Агридженто - Марко Замбуто. След такава една покана, както споменах по-горе за нас беше гордост да приемем честта да представим нашата родина на този голям международен форум. За жалост, след закупуването на билетите, започнаха и проблемите.

 На 31 януари 2014 г. - късно вечерта, 3 дни преди предстоящия полет на ансамбъла, получих нова покана, изглеждаща по същия начин, отново с подпис и печат на кмета на града, без каквото и да било обяснение или дори "Добър вечер" в писмото, а само прикачен файл - покана за други дати на фестивала - 8-12 март 2014 г. Настана хаос и паника, разбирате ме, предполагам, 3 дни преди полета, промяна на фестивала, без каквото и да било обяснение, без каквото и да е обаждане, промяна, която за самолетните компании и то за 20 билета коства много пари, които бяха непосилни за хората, някои от които бяха взели заеми, за да си си ги позволят.
Естествено, никой от организацията, или кмета, или който и да било друг не помогна, не промени полетите, нито дори контактува с нас. Освен нашия ансамбъл има и други много държави, които са в същото положение, непосилно за художествените ръководители на ансамблите. Такова безобразие не мога да повярвам, че може да случи.

Веднага се обърнах към Посолството на България в Рим като смятах, че като наше посолство биха могли да съдействат на ситуацията. Умишлено се обадих още вечерта след получаване на поканата, за да може да се реагира незабавно за промяна на полетите или за приканване на кмета или организационния комитет там, да вземе мерки и да поеме своята отговорност.
Единственото нещо, обаче което успяхме да постигнем е кореспонденция между посолството и кмета и един документ, който удостоверява, че никой не поема отговорност за случая и че само сме поканени да участваме във фестивала, който дори няма да е между 8 и 12 март, както беше упоменато във втората покана, която получихме, защото това е Детския фолклорен фестивал Сагра 2014.

Информацията от Посолството на България в Рим е че, редовният фестивал ще се проведе между 11 и 16 март 2014 г. и ни очакват, ако сме съгласни с техните условия, а именно да не ни бъдат възстановени парите за билетите, по-скоро - да ни се закупят нови, тъй като хората са професионално подготвени и е редно да вземат участие във фестивала 2014!

Не съм спряла да се боря със случая от 31 януари 2014 г., какво ли не опитах - изпратих огромен брой писма до общината, кметството, кмета, новия организатор на фестивала и огромен брой вестници и всякакви медии на територията на Агридженто, а даже и на територията на цяла Италия - контакти, които сама успях да открия, със зов за помощ. Добрах се до мобилните телефони на кмета Марко Замбуто, администрацията в лицето на Сантино Замбуто и новият организатор на фестивала Нино Лаурета и то ми ги предоставиха жители на град Агридженто, които с огромна мъка и тъга ми се извиняват за така създалата се ситуация и ме посъветваха да протестирам пред Посолството на Италия в България, тъй като не могат да приемат случващото се.

Много писма - над 30 - са изпратени на следните имейли:

sindaco@comune.agrigento.it - кмет Марко Замбуто
marcozambuto@libero.it - кмет Марко Замбуто
nilauret@tin.it - Нино Лаурета - нов организатор

Твърди се, че малко преди промяната на датите на фестивала е направена смяна на органзацонния комитет на фестивала, поради вътрешно-политически смущения, настъпили в градската администрация.


Нито промяната, нито смяната на датите, нито каквито и да било обстоятелства, които целят прехвърляне на случая от една страна на друга, не бива да унищожава нас, готовността ни за участие, организацията ни за това и не може никой да допусне, че някой може да си играе с парите на хората.

На 11 януари 2014 бяхме закупили билетите си - 20 броя на стойност - 4200 евро, като 4 от тях са закупени за професионален оркестър за българска народна музика, на които ансамбълът лично поема разходите по пътя, пребиваването и хонорари за работата им по време на фестивала. Всичко това е за сметка на танцьорите.

Не мисля, че е редно това да се случва, не мога да допусна, че грешка, която е настъпили някъде, може да бъде прехвърлена върху хора, които организират себе си , за да представят България и то официално поканени няколко пъти, имайки предвид документите, които съм приложила.

Звъняла съм хиляди пъти на телефонните номера на кмета и останалите, изброени по-горе и няма отговор, само един или два пъти, в които след поздрава ми на английски и представянето ми, се затваряше веднага или ми се казваше да изпратя писмо, на което естествено до ден днешен няма отговор.

Не мога да си представя, че може да бъде причинено нещо подобно на ансамбъл на държава - членка на Европейския съюз. Това е недопустимо.

Който и да е виновен за извършеното - аз не съм полицай и не смятам, че аз или който и да било от ансамбъла трябва да разследва случая и да преценява сам какво да прави и как да постъпи, и на кого да се моли за помощ. Защото никой не може да си позволи закупуването на още един билет, това е абсурд.

Дължат ни възстановяване на билетите, за да можем да представим България и на 10 март да летим за Агридженто, затова сме поканени и сме професионално подготвени за това от 27 декември 2013 г, когато и получихме първата си официална покана.

Нямаме дори едно извинение, няма никакъв зов от тези хора.

 Където и да е, никога подобно нещо не съм допускала, че може да ни бъде причинено,особено на територията на Италия.

Моля за подкрепа, моля за помощ, досега не ми се е налагало, както и на останалите членове на ансамбъла, имам надеждата да бъда чута, а и от името на цялата Танцова школа "Естрея", която работи за културния дух на децата и младежите в столицата и популяризираща България по света, молим да ни бъде помогнато. Трябва и да бъде осъществено пътуването на хората, платили с лишения своите самолетни билети. Не зная към кого да се обърна, но за мен е непосилно да се справя и затова търся вашата помощ. Имам статии със зов за помощ в много италиански медии, с което сама съм се борила с мъки и досега не се бях обръщала за помощ към вас, смятахме че ще се реши проблема бързо, но вече няма време, ансамбълът трябва да вземе участие на 11 март. Всички документи - двете покани, официалното писмо от Посолството, част от изпратените писма до кмета Замбуто, някои от статиите във вестниците, квалификацията на ансамбъла и членството му в ЦИОФФ, както и самите изгубени самолетни билети са налице и разполагам с тях и веднага мога да ги предоставя.

Моля ви за подкрепа!


Мисля, че трябва спешно да се намесите и да ни помогнете, на Вас разчитаме! Много Ви моля и предварително благодарим!

С уважение:

Владислава Кацарова
Фолклорен ансамбъл "Естрея" София, България
0879436290
folkensemble_estreia@mail.bg
balet_estreia@mail.bg
www.ballet-estreia.com"

related

новини 2760491708195411128

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item