stoineff

Вижте как ще изглежда бюлетината за Евроизборите 2014 г.

бюлетина-избори-2014г

На заседанието си вчера Централната избирателна комисия утвърди с решение окончателния вариант на бюлетината, с която на 25 май ще гласуваме за Европейски парламент.



За първи път на тези избори ще гласуваме с интегрална бюлетина с преференции. На нея гласоподавателят ще има възможност да маркира два вота – единият за партията, която иска да види в Европейския парламент, а другият – за кандидата в листата на тази партия, който иска да види евродепутат. Това е така наречената преференция, която за този вот е с праг 5%

В левия край на бюлетината ще се изписват имената на партиите, коалициите и независимите кандидат, които се състезават на изборите. Пред техните наименования ще има квадратчета, в които избирателите трябва да посочат с „Х“ или „V” за коя формация (или независим кандидат) гласуват.

В дясната част на бюлетината ще са разположени кръгчета с номерата от 1 до 17. В случай, че избирателят има предпочитания към някой от кандидатите на партията, за която дава своя глас, може да посочи това, отбелязвайки – отново с „Х“ или “V”, номера на своя фаворит в партийната листа. Във всяка тъмна стаичка ще има изложени листите на всички формации, така че избирателят да направи нужната справка за номера, под който е поставен неговият любим кандидат.


Новият вид на бюлетината се наложи заради промени в Изборния кодекс, които парламентът прие на 11 април. По настояване на ДПС в изборните книжа бяха въведени кръгчетата за преференциите. Хората на Местан се опасяваха, че ако и партиите, и кандидатите са оградени в квадратчета, това ще обърка избирателите им и те биха могли, по невнимания, да изразят предпочитание за някой кандидат, с което да пренаредят листата.

Бюлетините са подредени в кочан по 100 бюлетини.

На кочана с бюлетините след откъсване на бюлетината остава поле, в което е изписано наименованието и номерът на района и текст „Избори за членове на Европейския парламент от Република България 2014 г.“ на отделени редове и поредният номер на бюлетината в кочана, отпечатан в горния десен ъгъл на полето.

В горния край на бюлетината се обособява поле, в което се изписват на отделни редове текстове: наименованието и номерът на района и текст „Избори за членове на Европейския парламент от Република България 2014 г.“
На отделни редове се изписват: наименованията на партиите, коалициите или имената на независимите кандидати. След имената на независимите кандидати се изписва означение „независим“.


В бюлетината се включват само наименованията на тези партии и коалиции, които са регистрирали листи и имената на регистрираните в ЦИК независими кандидати.

Поредният номер в бюлетината на кандидатските листи се определя чрез жребий от ЦИК чрез жребий проведен по ред, определен с решение на ЦИК.

Редовете на отделните листи на партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия.


Всичко за Евроизбори 2014 следете в специалното ни издание тук

related

Политика 3825348006110577217

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item