stoineff

Очаква се пробив на руския филм "Левиатан" на фестивала в Кан


Във Франция започна 67-мия Международен филмов фестивал в Кан (14-25 май). Най-големият ежегоден филмов фестивал в Европа, за първи път за последните четири години, ще се проведе с участието на руски филм в основната конкурсна програма. Това е новият филм на Андрей Звягинцев "Левиатан".


Режисьорът се е обърнал към библейската история на Йов. В основата на сценария е Книгата на Йов, книга на непосилните за човека страдания, които благочестивият човек Йов не е заслужил. Трябва още да си припомним, че Левиатан е ужасно морско чудовище от Стария Завет. Но действието на филма се случва не в библейски времена, а в днешна Русия. Той е сниман на север, в Мурманска област, след полярния кръг. По принцип, всичко, свързано с филма, се пази в тайна.

"Левиатан" е един от 18-те филма от конкурса, които ще се борят за голямата награда на филмовия фестивал в Кан - "Златната палма". Между другото, ръководителят на сегашното жури вече два пъти е получавал "Златната палма" - това е новозеландския режисьор Джейн Кемпиън. Много хора я познават от драмата "Пианото".

Филмовият критик Антон Долин смята, че шансове за голямата награда имат именно в такива режисьори като Звягинцев. При това Звягинцев вече беше канен в Кан - филмът му "Елена" спечели наградата в конкурса "Особен поглед". Сега творбата на режисьора влезе в основния конкурс, тоест беше оценена доста високо.

Подкрепя го и кинокритикът Валери Кичин:
- Звягинцев е художник, на първо място, много взискателен, интелигентен и, разбира се, изключително талантлив. Освен това, той никога не е си е тръгвал от световните филмови фестивали без награда. Например, първия фестивал във Венеция, където филмът му "Завръщане" взе едновременно два " Златни лъва". Това е безпрецедентен случай. И оттогава винаги има голям интерес, винаги получава някаква награ



related

новини 8219107189727179746

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item