stoineff

Над 200 са мъртвите миньори в Турция



Жертвите на експлозията във въглищна мина в Западна Турция вече надхвърлиха 200 души и се предполага, че ранените са стотици.


Според министъра на енергетиката Танер Йълдъз в забоите в Сома в момента на инцидента е имало 787 души. Взривът е предизвикан от електрическа авария.

Цяла нощ спасителните екипи опитват да извадят на повърхността блокираните хора, а пред мината се събраха стотици роднини на миньорите. При изкарването на всеки оцелял се чува ликуване, но с всеки изминал час настроението става все по-мрачно, разказва кореспондент на Би Би Си.

Загиналите миньори в Турция вече са над 200, ранените са стотици



По официални данни на Йълдъз ранените са около 80 и се знае състоянието само на около 360 души, т.е. на по-малко от половината от смяната. Повечето жертви са загинали от отравяне и затова през процепите се вкарва кислород с надежда да се помогне на затиснатите.

Аварията в електрозахранването е блокирала и асансьорите, поради което хората са на 2 км под повърхността и на 4 км от входа на мината.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отложи посещението си в Албания, за да следи хода на спасителните операции, и ще посети Сома.

Загиналите миньори в Турция вече са над 200, ранените са стотици




Преди 4 години в Зонггулдак на черноморския бряг експлозия уби 30 миньори. В същия район в инцидент в мина през 1992 г. стана най-тежката катастрофа от десетилетия - тогава загинаха над 250 души.

Собствениците на мината в Сома - "Сом Кюмюр Ишлетмелери", твърдят, че са имали "най-високите мерки за сигурност и непрекъснат контрол". Там се добиват лигнитни въглища за близката ТЕЦ. Министерството на труда казва, че редовно е инспектирало мината и последната голяма проверка е от март, когато не са установени нарушения.
Анализатори, цитирани от Би Би Си, казват, че стандартите за сигурност в турската въгледобивна индустрия са под тези във водещите индустриални държави.

Загиналите миньори в Турция вече са над 200, ранените са стотици.


"Ройтерс" описва, че късото съединение, станало около 15 часа вчера, е предизвикало пожар, който вероятно все още гори под земята. Над района продължава да се носи дим, допълва агенцията.

"Опасявам се, че броят на загиналите ще расте... Трябва да кажа, че надеждите ни за спасителната операция намаляват", коментира Йълдъз. Четирима от спасените са в критично състояние.

Властите дори не са сигурни колко хора е имало в мината, тъй като трагедията е станала при смяна на работещите. От Агенцията за борба с бедствията (AFAD) казаха късно във вторник, че блокираните под земята са повече от 200.

Хладилен склад за храни и хладилни камиони бяха опразнени и превърнати в импровизирани морги, тъй като местната болница бързо се препълни с тела и ранени.

Докато в интернет се появиха призиви за масов протест пред истанбулския офис на фирмата собственик, жандармерия държи близките на разстояние от входа на мината, а екипи от психолози опитват да помогнат на роднините на жертвите.

related

Свят 4123551860867730131

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item