stoineff

SOS Дрен!

sos-dren


Отворено писмо

До гражданите на Република България
До отговорните държавни институции
До националните медии

SOS! SOS! SOS!

Българи,
обществеността на село Дрен, община Радомир, област Перник
отправя ЗОВ ЗА ПОМОЩ!


От 19 години функционира SOS Детско селище Дрен – години на усилена обществена дейност, години на разтеж, години на просвещение в най-трудната и най-отговорната област на човешкото познание: детското възпитание! В стремежа за подобаващо отглеждане, добро образование и изява на индивидуалните и личностни способности дренци приютиха стотици деца на възраст до 15 години. Деца с проблеми в личностен и семеен план, деца в риск, деца, които никой не поглеждаше. Децата на България! Ценните грижи в приемните семейства в детското селище, подобаващото образование в местното училище, активните инициативи в местното читалище, спортния клуб и най-вече топлото им и безрезервно приемане в една добронамерена и нравствено стабилна среда, каквато е в селото, укрепваха вярата им в бъдещето, в доброто, в България!

Сдружение SOS Детски селища обаче има вече нова визия за „по-добро образование; по-достъпно здравеопазване; по-големи възможности за личностно израстване; по-близък контакт с биологичните родители; по-добри възможности за професионална реализация”, както се уточнява в писмо от Офиса. Затова неговото решение е: „да премести приемните семейства от SOS Детско селище Дрен в София и Перник до края на 2015 година”.

С неоспоримия мотив за адаптация се търси начин деца в риск да се изложат на по-голям риск. Знаем от историята примери, когато в името на човека и вярата се е убивало. Знаем, че борбата за личностно израстване е приемала уродливи черти на хитлеризъм, тоталитаризъм, култ към личността. Знаем, че само толерантността, добротата, красотата и хармонията могат да възстановят нарушения баланс в техния крехък живот! И природата е най-близкият сътрудник на тези деца. В историята на педагогиката има много примери за детски комуни, където децата възстановяват своето равновесие спрямо общността. И всички те са извън мегаполисите и големите градове. За да изградиш собствена идентичност, най-напред трябва да намериш себе си – процес, който най-добре се осъществява сред природата.

А Дрен е едно най-екологичните селища в България, доказват го проучванията на институциите. Обградено е с борова, дъбова и букова гора, което прави въздуха му един от най-чистите. Същевременно то е и едно от големите села в региона, което успява да поддържа добра инфраструктура и социална грижа (образование, здравеопазване и комуникации). Близо е до големите градове, на 40 мин. е от София, на 20 мин. от Перник и Дупница, като същевременно успява да запази своята автентичност. Неговото училище е уникално. Отличава се с интересен интериорен дизайн, композирано е като картинна галерия с оригинални произведения на известни национални художници и скулптури, със уникални стенописи в коридорите и класните стаи. Години наред е асоциирано към ЮНЕСКО. За здравеопазването се грижат лекар и зъболекар. Разполага с читалище и богата библиотека. В центъра на селото се издига православната църква „Св. Петка”, построена през 1844 г., която не е спирала да работи дори по време на тоталитаризма. В източния край на Дрен се намира православния храм-паметник „Възнесение Господне”, посветен на загиналите във войните 1912–1914 г. И най-важното – Дрен се гордее със своите традиции и приемственост в поколенията, описани в родови истории.

Сдружение SOS Детски селища България, пренебрегвайки върховния орган – Общото събрание – взема учудващото решение, че в Дрен условията са недостатъчни.
Да, едно село няма възможностите на Големия град за професионална реализация. Но къде в България работят и се осъществяват професионално деца до 15 години? Защо едни българи, хора свързани със земята и труда, да нямат възможността да осъществяват адаптацията на тези деца към света и доброто? Какви стойности се измерват с този акт? Дали нравствените устои или материалните облаги са водещите в едно общество? Какъв модел на поведение демонстрираме пред децата си, като подчертаваме важността на едноличната търговска дейност за сметка на семейния уют и общностната адаптация?

Дрен е разтревожен! За съдбата на тези деца. Къде отиват те?! Какво що се случи с Дрен?
Дрен се съмнява! В добронамереността. В икономическата изгодност на този проект по преместване. В бъдещето на селото. В бъдещето на региона. В бъдещето на България.
Дрен иска! Децата да останат в селото и да продължат да оживяват селските улици, училище, читалище. Живот! В противен случай още едно село, само на 50 км. от столицата, ще се обезлюди.

На 04.05.2014 г. беше сформиран Инициативен комитет от граждани, който се ангажира най-ревностно с решение на проблема. Всеки, който желае да откликне или да се включи по някакъв начин в инициативата, може да го направи.

За връзка и контакти:
Ивайло Шопски (председател) – тел. 0887/792–695
Цветан Азманов (зам.-председател) – тел. 0888/459–944
Електронна поща: dren_help@abv.bg
Страница във Фейсбук: SOS Детско селище Дрен


related

Регионални 7899975879544420689

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item