stoineff

Кой иска да печели от нещастието на децата от SOS селище Дрен?


SOS за SOS СЕЛИЩЕ ДРЕН. Изминаха двадесет години, откакто село Дрен с гордост разбра, че е избрано измежду многото населени места в България да приеме една идея, да даде една надежда и ново начало на многобройни детски съдби. Дрен бе избран, не само заради чудесната природа, чистият въздух и вода, а също заради чистата душа на хората,  радушното им стекоха неочакван брой местни хора, учители, общественици разтревожени за бъдещето на децата. Тук присъстваха и народният представител Евдокия Асенова Председателят на Общинския съвет Радомир- Красимир Борисов и Кмета на Радомир Пламен Алексиев. Пред всички господата Дянков и Стоянов обясниха, че много биха желали децата да останат в селището, но за съжаление парите са свършили и трябва да се търсят по-евтини начини за отглеждане на децата. Забележете на тази среща бяха изтъкнати единствено финансови причини за решението им. Резонно изскочиха въпросите - „направено ли е всичко възможно, за оптимизиране на средствата, намаляване на разходите, които не са свързани пряко с издръжката на селището и отглеждане на децата,до къде стигат средствата които държавата предоставя и до колко проблемът изобщо е финансов”?!

Множеството неизвестни наложиха бърза смяна на защитната теза и скоро от SOS България излязоха с четири точки на който се опира цялата им обосновка относно решението им за ликвидиране на SOS Селището, трябва да ги води за ръка на училище, следователно той не може да бъде за първи час пред, две различни училища. Остава без отговор въпроса, ако едно от децата по същото време трябва да се заведе на детска градина,а друго е болно и трябва да остане в къщи, на кое от трите места да избере да бъде родителя!? Живеещ в селището до сега, той не е сблъсквал с такъв проблем, поради факта,че винаги има кой да се притече на помощ от съседната къщичка.изобилие вече няма да има,но Европа тепърва ще дава пари за хосписи и старчески домове. Ето защо се налага това цитирам:
”разнообразяване на дейността”, което предприемат от SOS България.
Жалко е, че една организация с дългогодишна история в Европа и Света е решила да се компрометира,съсипвайки безупречната си репутация.

SOS България опорочиха идеята на тяхното създаване с цел да започнат да усвояват от държавата средства,като превърнаха SOS майките в приемни родители. Видя се, че при новите обстоятелства рогът на благоденствието ще пресъхне и това изглежда наложи „новата визия” на организацията,ето защо са на път да пожертват интересите на децата в името на едно ново стабилно финансиране,което ще дойде използвайки уникалната база на SOS детско селище Дрен за бизнес цели.

Извеждайки децата от селището и настанявайки ги в апартаменти ,ние ще ги лишим от ежедневният контакт с педагозите,логопеда и психолога които имат на разположение в момента. Ще бъдат лишени от каране колело, от свободните разходки из селото, от футболното си игрище от детството си!

Отивайки в големият град те ще напуснат защитената си дружелюбна среда и ще попаднат в една чужда и враждебна! Затова ние от Инициативен Комитет за спасение на SOS детско селище Дрен призоваваме:

Хора с будна съвест,не допускайте поне този път финансовите интереси и задкулисните планове, маскирани като добри намерения,да победят правдата и доброто. Нека не угасим детските усмивки, нека не отнемаме последното което те имат и покажем, че все пак доброто побеждава!

Председател на SOS Детско селище с. Дрен - Инициативен комитет за спасение:
Ивайло Шопски
0887 792 695

4. По-добро здравеопазване.

-за последните двадесет години винаги е имало лекар в селото. МБАЛ Св. Иван Рилски град Дупница се намира на по-малко от петнадесет минути път,следователно дечицата при нужда могат да получат,по-бърза спешна медицинска помощ от повечето жители на град София.За справка от село Дрен-Пирогов е на около четиридесет километра по магистрала или около тридесет минути.

От SOS България в няколко медийни изяви се опитаха да обяснят на обществото,че местните жители и Областната управа са загрижени за поминъка на селото ,който уж бил свързан със SOS селището и за училището, което уж щяло да изчезне, без децата от селището и за това са против закриването.

- Господин Стоянов обясни, че смятат да развиват стопанска дейност в опразнените къщички, в такъв случай това би било много по-добре за месните, защото каквато и да било стопанска дейност би донесла повече средства и работни места за селото от децата лишени от родителски грижи.

- Дренското училище е с статут на защитено и е средищно за няколко околни села, следователно не може да бъде затворено.

Единствената спънка пред „новият бизнес план” (както от SOS България сами именуват) решението си за преместване на децата е ,че земята върху която са построени къщичките е общинска и в договора е записано, че не може да бъде използвана за цели различни от отглеждането на деца в неравностойно положение, ако организацията на която е предоставена земята реши да преустанови дейността си, то земята може да бъде предоставена единствено на друга организация, която да продължи да извършва същата дейност. Ето защо на скоро господата Дянков и Стоянов с благословията на председателят на общото събрание на SOS България - Росен Коларов поискаха от кмета на Радомир промяна на договора с което свалиха картите,”бизнес планът” вече е ясен. За отглеждане на деца, пари в

1. Преместване с цел по-близка връзка до биологичните родители.

- сигурни ли сме,че родителите на децата търсят тази връзка,щом децата се намират в село Дрен и на колко от тях родителите живеят в София и Перник?!

2. По-добри възможности за реализация.

- не става ясно каква точно реализация се търси на тези непълнолетни деца,може би да са в големият град е важно най –вече за наркопласьорите и сводниците!?

3. По-добри възможности за образование.

-в Дрен има едно училище, само едно, но там преподавателите не чувстват комфорта на анонимността в големия град, там учителя застава пред малкото общество с авторитета си и е отговорен за своите възпитаници 24 часа в денонощието, а не до последния звънец. Там преподавателят е добил опит с годините,как да работи с тези деца с особени нужди и обременена психика.Там децата в клас идващи от нормални семейства са израснали заедно със съучениците си от селището и ги приемат,като естествена част от обкръжението си!
-в големият град има много училища,но когато семейството бъде преместено в апартамент децата няма да имат право на избор,всички ще учат в едно училище,както в Дрен, защото по закон родителят им гостоприемство и високите нравствени качества на жителите си!
Така се пося семенцето на надеждата! Години наред, тук в прекрасна атмосфера и защитени от злото в големия град пораснаха много деца, деца които станаха Човеци! Деца които идваха с много проблеми,тежки травми от преживяното и изостанали в обучението си, тук те намираха оазис, спокойствие, любов. Грижи за тях денонощно полагаха не само техните нови майки,педагозите от местното училище, които всеотдайно работеха с децата и след часовете, но и хората от селото не останаха безразлични. Всеки помагаше с каквото може този остров на спокойствие, този спасителен бряг да бъде дом за дечицата в нужда и те да го приемат като такъв в малките си изстрадали сърчица!

Точно когато всичко вече изглеждаше наред и започнаха да се виждат резултатите, от труда на всички тези родители, педагози и общество, когато вече първите пораснали деца, станаха успешни и образцови граждани на България, на хоризонта се зададоха черни облаци.

Организацията SOS детски селища България двадесет години щедро финансирана от организацията майка в Австрия,както и многобройните си български дарители, скрито от обществото взе решение за ликвидиране на SOS Детско Селище Дрен и настаняването на семействата в апартаменти в градовете Перник и София. От SOS съставиха подробен план с дати,според който до средата на 2015 година всичко трябва да е приключило. Господин Дянков,директорът на дома и господин Стоянов изпълнителният директор на SOS Детски Селища България организираха среща на която на съобщиха намеренията си на обществеността. Срещата не беше огласена никъде официално и бе назначена за първия работен ден Понеделник, след Великденските празници в работно време от 11:00 часа сутринта.

Позицията е извадка от : "SOS Детско селище с. Дрен - Инициативен комитет за спасение"

related

Перник 8010139602997124474

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item