stoineff

Сирия преди и сега


Сирия - преди войната и сега

 В България за сирийците са говори основно с политическа нотка, като се взема една, или друга страна в конфликта. Обикновено това обслужва определени интереси. 

И едното и другото говорене е псевдотолерантно и лицемерно. Видяхме през последните седмици лицемерието на Европа, която поиска визи от сирийските граждани с бежански статут получен в България над 100 души живяха около седмица на летище София. И въпроса към еврочиновниците: "Коя е тази европейска ценност, която казва, че вие можете  да отказвате да приемате бежанци, а ни е не?"
Видяхме гостоприемството на хората от с. Розово. Изписа се доста. Като се има предвид гостоприемството на европейците, розовчени защитиха с гордост да носят името европейци. За съжаление не могат да се окичат с прозвището гостоприемни българи.
Видяхме и широко скроените столичани, които нямат "нищо против" бежанците (единствено важното е да не са в София).

Не ми се ще да анализираме, защо има война и кои воюват. Не ми се говори за терористи, джихат, уахабити, сунити, шиити, християни, шериат и светска държава. Говори ми се за хората. Защото войната, която се води все още в Сирия ще избухне и в Украйна. а пред това беше в Косово, Афганистан и Ирак.

Истината е, че Сирия е една от най - древните страни с богата културна история. На територията където днес се води ожесточена война са живели финикийски, арамейски, асирийски и вавилонски народи. Сирия спокойно може да се нарече една от люлките на съвременната цивилизация.

Унищожаването на градове и села се публикува редовно в снимки и видеоклипове качени в интернет, които повечето хора спряха да гледат отдавна. Много рядко се отбелязва унищожаването на старинни църкви и крепости строени от кръстоносците, или руини, които са стояли твърдо в продължение на няколко хилядолетия.

Официални жертвите на войната в Сирия са 130 хиляди души. Не зная можете ли да си представите мащаба. Това е среден град в България ( Русе -170 хиляди, СтараЗагора 160 хиляди, Плевен 129 хиляди). Най-малко два милиона от гражданите на Сирия са избягали в съседните държави и повече от два милиона други са били разселени в рамките на границите на страната. Индустрията и икономиката отдавна са унищожени. Надявам се също е бил на безмилостен пързалка. Обектите на "Юнеско"в страната, с над 2000 история, са повредени.

Можете да прецените сами. Това са фактите.


Болницата в Алепо на горната снимка е през  2012г., а на долната през 2013г.

Улица в Хомс, през 2011 г. (по-горе) и 2014 г. (по-долу)
Улица в Хомс, през 2011 г. (по-горе) и 2014 г. (по-долу)

Омари джамия в Дераа. . Над през 2011 г. и по-долу, през 2013 г
Джамията Омари  в  град Дераа. . Отгоре през 2011 г. и по-долу, през 2013 г

Алепо 2007 -2013


related

Помните ли? 5242284233807510069

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item