stoineff

Туризма и гр. Благоевград

Вароша - Благоевград


Благоевград e един от най-приятните градове в България заради привлекателния си архитектурен ви.

 За посетителите на града, интерес представлява възрожденския квартал „Вароша“ с уникална българска архитектура и Историческият музей. Къщата-музей на Георги Измирлиев- Македончето, художествените галерии “Стоян Сотиров”, “Станислав”, “Пьоти Бижу”, църквата “Въведение Богородично”. В града има издигнати паметници на Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Кирил и Методий, и на всички загинали в Балканската война (1912 – 1913). Градът е известен с красивия си център, направен от мрамор.

На 3.5 км. североизточно от Благоевград се намира паркът Бачиново. На 30 км. от града, в северозападна Рила е разположен кк. Бодрост. На 5 км. от курорта е най-старият парк-резерват с иглолистна растителност- Парангалица. 16 км. на северозапад е село Стоб, известно със Стобските пирамид.

В града успешно се развива конгресен туризъм. Съществен потенциал за развитие има балнео туризма, както и ски-туризма в района на м. Картала. Близостта на Рилския манастир прави Благоевград задължителна спирка по време на културно-познавателни турове в страната. Хотелите в Благоевград са над 30 и са на добри цени. Благоевград и курортна планинска местност Бодрост са изходен пункт за маршрути в Рила, като тук е и най-старият резерват в страната: “Парангалица”.

На територията на общината се развиват и има възможности за развитие следните видове туризъм - Културно–познавателен, Балнеология, Ски-туризъм; планински рекреативен туризъм, Еко-туризъм (орнитология, ботаника и т.н.), Трекинг и Общо-рекреативен туризъм.

Конгресен туризъм - Отличната инфраструктура, приятният облик на града и богатият културен календар дават възможности за развитието на конгресен туризъм. Множество успешни прояви се развиват от хотелски комплекс “Ален Мак” и конферентния център към Американския университет.


Важно място в развитието на туризма в общината има дейността на туристическите структури. Създаден е местен Съвет по туризъм, който провежда конкретни практични инициативи, насочени към развитието на града. Съветът по туризъм Благоевград е член на Пирински туристически форум (ПТФ) - регионална туристическа организация на всички общини на територията на Благоевградска област.

related

туризъм 7450113690602125713

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item