stoineff

Граничари стреляха по микробус пълен с бежанци. Един е ранен

Рано сутринта на 04.06 е проведена специализирана гранично-полицейска операция в района на кюстендилското село Трекляно, във връзка с получена информация за предстоящ опит за извеждане на незаконни емигранти от страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.



Около 6 часа днес граничните полицаи от ГПУ-Олтоманци засекли микробус с българска регистрация, който се движи от село Трекляно към местността Славчето, близо до държавната граница. Водачът на автомобила не изпълнил разпорежданията за спиране, подадени чрез светлинен и звуков сигнал от служителите.

Граничните полицаи започнали преследване на нарушителите. При опитите да бъде спрян, водачът на микробуса засякъл служебната кола и опитал да я изтласка от пътя. Това наложило използването на служебно оръжие. Произведени са предупредителни изстрели във въздуха и в гумите на движещия се пред тях автомобил. Шофьорът спрял микробуса и побягнал.

Автобусът е собственост на мъж от гр. Земен.
„Установено е, че този микробус неколкократно е бил препродаван от едно лице на друго и се е управлявал чрез пълномощно от всички собственици”, посочи Галина Димитрова от Районната прокуратура в Кюстендил.

В бясната гонка трафикантът е скочил от колата и е избягал. Полицията издирва него, а прокуратурата разследва граничарите.
„Назначени са съответните експертизи, за да се установи точно кой е стрелял. Доколкото знаем, станало е при рикошет при преследването на микробуса”, обясни Димитрова.

От полицията прогнозират, че трафикът на бежанци тепърва ще процъфтява. Трафикантите обикновено превозват бежанците по черни пътища край границата. Напоследък са изключително агресивни, а тарифите им варират от 600 до няколко хиляди евро на човек, твърдят от Гранична полиция.

Излиза, че от един подобен курс се печели минимум 5000 евро. Експерти предупреждават, че опитите за нелегално минаване на границата ще стават все по-брутални

В преследвания бус са открити 12 млади мъже, по първоначални данни афганистанци, като един от тях е с рана от прострелване в крака. На място е повикан екип на спешния център в Кюстендил, който е транспортирал мъжа в болницата в областния град. Той е афганистански гражданин в процедура за разглеждане на молба за статут, без опасност за живота.

Уведомени са окръжната прокуратура и дежурният следовател. Останалите 11 афганистанци са задържани. Установено е, че четирима от тях са в процедура на разглеждане на молби за статут, останалите нямат документи. Образувани са досъдебно производство за опит за незаконно извеждане на хора през границата и следствено дело по повод употребата на оръжие от служителя. Извършват се процесуално-следствени действия.

За периода от 6.00 часа на 3 юни до тази сутрин, на КПП на българо-турската граница са задържани двама души, заявили желанието се да получат убежище в България.
Видео тук

related

Регионални 2619776356681077511

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item