stoineff

Европейската централна банка въведе отрицателна лихва по депозитите

ЕЦБ направи драстичен ход в политиката си, с който сбъдна анализите на специалистите и вчера обяви облекчаване на паричната си политика като реакция на нарастващата опасност от дефлация в еврозоната и нестабилното икономическо възстановяване.


След повече от  половин година  управителният съвет на Европейската централна банка реши да смъкне основните лихвени проценти, които и досега бяха рекордно ниски.
 Основната лихва за рефинансиране на банката се понижава с 10 базисни пункта до 0.15%, а лихвеният процент по пределното кредитно улеснение се понижава с 35 базисни пункта до 0.40%, считано от 11 юни 2014. Най-радикална е промяната при лихвата по депозитите, която става негативна с ниво от - 0.10%. Това означава, че за да държите там парите си трябва да плащате лихва на банката.

Негативни лихви


Целта на тази мярка е да се накарат финансовите институции в региона да използват парите си за кредитиране, вместо да ги държат на депозити в ЕЦБ. Този ход трябва да спомогне и за регулиране курса на еврото, чието поскъпване се посочва като една от основните причини за ниската инфлация. Според някои анализатори ефектът може да е обратен, тъй като банките е възможно просто да прехвърлят новите разходи към бизнеса и домакинствата чрез допълнителни такси или повишаване на лихвите по кредитите.

Друга мярка, с която ЕЦБ възнамерява да раздвижи отпускането на заеми в региона, е въвеждане на целеви операции за дългосрочно кредитиране. ЕЦБ вече наля 1 трлн. евро във финансовия сектор чрез подобни програми през 2011 и 2012 г., целящи стимулиране на кредитирането чрез увеличена ликвидност на банките. Президентът на институцията Марио Драги обяви, че новите таргетирани кредити ще са с падеж през септември 2018 г., като предоставянето им ще се проведе на два транша през септември и декември 2014 г.

Участващите банки ще трябва да използват средствата за кредитиране на бизнеси извън финансовия сектор и домакинства, но като се изключва финансиране за закупуване на жилища. Първоначално банките ще могат да заемат средства в размер на 7% от кредитите си към нефинансови фирми и домакинства. Първоначалният обем на операциите ще е около 400 млрд. евро.

Неконвенционални мерки


Освен двата транша през тази година, от март 2015 до юни 2016 г. банките ще могат да заемат от ЕЦБ при специални условия суми, достигащи до три пъти общите им кредити към частния сектор и домакинствата в еврозоната. Драги заяви, че този пакет е достатъчно мащабен и трябва да спомогне за прехвърлянето на ефекта от облекчената парична политика и неконвенционалните мерки към реалната икономика. Той също така изтъкна, че ЕЦБ не е свършила с намесата си, което анализаторите тълкуват към оставане на вратата отворена към по-мащабни програми за изкупуване на активи по модела на Федералния резерв на САЩ.

Основна причина за решението на централната банка е устойчиво ниската инфлация във валутния съюз, която през миналия месец е спаднала до 0.5%. ЕЦБ си е поставила за цел да поддържа инфлация от малко под 2% и определя нивата от под 1%, които се задържат от миналата есен, като "опасна зона". Банката се надява мерките да спомогнат и за намаляване на безработицата, която от миналата година се задържа рекордно висока.

Използвана информация от: http://www.capital.bg/


related

Политика 2841652388752910008

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item