stoineff

Цацаров: Цветан Гунев подуправител на БНБ е обвиняем за престъпление по служба

Има обвиняем за престъпление по служба в Българска народна банка (БНБ) – потвърждавам това по информацията на БНБ. 

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба. Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност, обясни Цацаров.
цацаров-бнб

„Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Акцентира се в този сигнал и в допълнителния сигнал на данни, които са свързани изключително с начина на упражняване на банков надзор спрямо определена или определени банки. Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящия момент предмет на разследване са 19 кредита”, обясни главният прокурор, цитиран от "Фокус".

„На тази база и на базата на сигнала на „Протестна мрежа” е била възложена проверка на Дирекция на Национална служба „Полиция”. Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство. В рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса. Претърсвания и изземванията са били извършвани на адресите по адрес на управление по търговски регистър на съответните търговски субекти. Никой от тези субекти не е банка. Факт е, че те са регистрирани на определени места и ние сме извършвали съответните действия по разследванията”, посочи Цацаров.

„Сигналът на „Протестна мрежа” е разделен на три части – едната касае определено лице и определена банка. Акцентира силно на начина, по който определени длъжностни лица в Българска народна банка упражняват своите правомощия по закон”, допълни Цацаров.

Досъдебното производството за опита за убийство на Делян Пеевски е започнало по неотложност, т.е. първото действие по разследването по това досъдебно производство е било осъществено от органите на МВР, след което прокуратурата е била сигнализирана. Оттам насетне е образувано и самото досъдебно производство. Това обясни Цацаров по повод предполагаемия опит за убийство на депутата от ДПС.

След анализ на прокурори е преценено, че няма никакви доказателства за това да е налице обосновано предположение за опит за убийство. Така прокуратурата няма как да поддържа такава теза, поясни главният прокурор.

Сайтът Afera.bg обяви, че в редакцията е постъпило писмо от служител на БНБ. Анонимният банкер алармира за скандал с подуправителя на финансовата институция.
Ето го писмото в автентичния му вид:

Уважаеми журналисти,
Пиша до вас, тъй като очевидно в наши дни само вие притежавате някаква степен на чуваемост за проблемите, касаещи не само държавата и обществото, а и бъдещите поколения.

Служител съм в Българската народна банка. Да, точно тази, на жълтите павета, с официален адрес площад „Александър Батенберг“ №1. Както отлично знаете, БНБ е централната банка на държавата, която следва да контролира дейността на другите (търговските) банки в България. Казано на разбираем език – на БНБ е възложена отговорността да се грижи за стабилността на банките в България, или с други думи – да бди за сигурността на влоговете на българските граждани и бизнес субекти.

Това, което ще ви разкрия, поставя остро въпроса дали Българската народна банка е българска и народна.

Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление „Банков надзор“ в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000 лв.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителя и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години.

И тук ще споделя с вас „бомбата“, казано на ваш език.

От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. С тях той е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване.

От понеделник прокуратурата е обвинила Цветан Гунев за извършването на тези тежки престъпления. Отнела му е и достъпа до кла- сифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ.

Въпреки това и в този момент обвиненият за тежки престъпления по служба в полза на частна банка Цветан Гунев продължава да е подуправител на централната банка на България.

Не съм наясно със същността на прокурорската работа и за това не мога да я коментирам. Въпреки това ми прави впечатление, че за разлика от друг път, когато оповестява обвиняеми по дела от обществен интерес, сега прокуратурата запази мълчание. До този момент обществото не знае, че подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банките, в който са народните пари, е обвиняем.

Мога да споделя обаче, че в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява.

Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазв ане на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава.

Напрежението както в работната, така и в домашната среда ескалира. Не приемам тази абсурдна ситуация всички да сме герои в приказката за царя с магарешките уши, и да копаем дупки в земята, за да кажем истината. Естествено че няма да посоча името си. Не смятам за нужно да обяснявам причините за това. Не считам за необходимо да се унижавам и с измислени псевдоними или имена. Аз знам, че казвам истината. Това е лесно проверимо. Просто попитайте прокуратурата, Иван Искров или Цветан Гунев.

related

Политика 569333914262559367

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item