stoineff

„Do the right mix” и Зона Култура преобразяват градските пространства

По инициатива на „Do the right mix” графити дуото L.O.V изрисуват един от калканите на ъгъла на ул. „Козлодуй“ и ул. „Константин Стоилов“ по време на творческата трансформация на квартала на изкуствата – Зона Култура.

„Do the right mix” е информационна кампания за създаване на устойчива градска мобилност на Европейската комисия. В България кампанията стартира лятото на 2013-та година и преминава под мотото „Придвижвай се разумно”. Основното й послание за тази година е, че като намалим ползването на личния автомобил за всекидневно придвижване в града, можем да спестим средства от гориво, да увеличим физическата си активност и да спомогнем за намаляване на трафика и вредните емисии в атмосферата.

По тази причина „Do the right mix” си сътрудничи с проекта Зона Култура, избирайки едно от най-натоварените кръстовища в София - ъгъла на ул. „Козлодуй“ и ул. „Константин Стоилов“, за да провокират по интересен начин софиянци към информиран избор на начини за придвижване, ефективни както за бюджета ни, доброто настроение и здравословна форма, така и за околната среда. За целта е поканено графити дуото L.O.V, което само за няколко дни по време на фестивала Зона Култура изрисува един от калканите на ул. „Козлодуй“.

С подкрепата на Столична община фестивалът Зона Култура инициира амбициозната задача да обособи творчески квартал в старата индустриална зона „Хаджи Димитър“. В рамките на месец от 9 май до 8 юни фестивалът представи разнообразни артистични и образователни проекти, преобразявайки градските пространства с цел спечелване на титлата "Столица на културата 2019" и съживяване на културния живот в изоставените райони на столицата ни.

За международната инициатива Do the right mix:
Do the right mix е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012 година. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера в 28-те страни членки, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“, помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Двугодишни самостоятелни информационни кампании се случват в шест избрани страни, сред които е и България. Другите страни-членки, в които Do the right mix има по-интересни активности в периода 2013-2015 година, са Великобритания, Италия, Румъния, Латвия и Гърция.

related

новини бг 7710931618873551588

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item