stoineff

Има ли смисъл да изоставим 134-годишния лев и да преминем към общоевропейската валута?


Европа отказа на България да въвежда еврото. Изявлението на комисаря Оли Рен събуди у нас отново споровете за това необходимо ли е на малка икономика като нашата изобщо да въвежда общата валута. И какво би означавало това за нас, потребителите?


Има ли смисъл да изоставим 134-годишния лев и да преминем към общоевропейската валута? Отговорът на един бизнесмен от Австрия, още на летище София.
euro-bg


„Първо е по лесно за чужденец като мен, второ, това ще засили Еврозоната като цяло. Ако се присъдени България, всички ще спечелят”, обясни бизнесменът.

Но у нас, поне от настъпването на глобалната икономическа криза и затрудненията на южноевропейските икономики, отговорът не е толкова очевиден.

Въпросът е, дали приемането на еврото за официална българска валута ще позволи на икономиката ни да тръгне нагоре. Или тя ще остане на място. Или още по-лошо, ще тръгне отново надолу. Специалистите виждат добрите страни на такава крачка.

„Ще облекчи начина по-който разсъждават за България. Ние вече ще бъдем, една от двете основни валути”, твърди финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Но в същото време, опитът сочи, че приемането на еврото, води до повишаване на цените.
Ако вече бяхме въвели еврото, щеше да се наложи да помагаме на страни като Гърция и Испания. Твърде вероятно е другите европейски страни да ни помогнат, отчитат анализаторите.
След вчерашното решение на Еврокомисията, в България поне още две години със сигурност не предстои приемането на еврото.

related

Политика 4021358416568701423

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item