stoineff

40 къщи са наводнени в Килифарево

Последни новини. Около 40 са наводнените къщи в Килифарево, съобщи радио „Фокус”-Велико Търново цитирайки кметът Димитър Събев.

 По думите му към момента обстановката се нормализира, цялата техника и машините за отводняване са заклещени, но се очаква съдействие и от другите институции.
наводнения търново
Във всеки един момент ще пристигне високопроходима машина на водоразпределителното дружество в общината, с която ще бъде извадена възрастна жена, блокирана на последния етаж в дома си в района на стадиона в града. Всички къщи по поречието (около 2км.) са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Кметът заяви, че водата вече се е оттеглила.
Заради наводненията е обявено бедствено положение и в част от селищата в община Велико Търново. Най-критично е състоянието в градовете Килифарево и Дебелец, където нивото на река Белица остава високо и продължава да излиза от коритото си. Кризисна е ситуацията и за населените места в района нa Прохода на Републиката. Няма пострадали хора. Ситуацията се нормализира.
Десетки души са евакуирани от къщите си в Килифарево. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина, но се очаква водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново. Във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования. Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. По думите на областния управител нивото на р. Янтра е около 7 метра при критични 8.5 метра. От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили. Източва се поетапно язовир Йовковци, около 50 куб. метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.
Повече от 12 часа в Добричко вали пороен дъжд. Има скъсани електро и водопроводи. Има предположения за един удавен човек. От полицията не дават подробности, защото не могат да стигнат до мястото на трагедията. Затворени са пътища, сред които Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Язовирът в село Плачидол е прелял. На 5-ти километър от града мостът също е залят с вода. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът, за да може да се помогне на хората. От КАТ и Пътно управление са на мнение, че нито една кола няма да излезе от града докато обстановката не се нормализира.


related

новини бг 372750272349731849

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item