stoineff

След един час Русия ще спре доставките на газ за Украйна

Последни новини. Над 340 млн. кубични метра активен газ са налични в хранилището в Чирен и могат да се ползват при нова газова криза. 

Това показват данните на държавния газов оператор „Булгартрансгаз” към началото на миналата седмица, съобщава "Монитор". Спирането на доставките от Русия за Украйна изглежда все по-вероятно на фона на безрезултатните преговори тази нощ.
газ-украйна

Крайният срок, даден от Москва на украинската газова компания „Нафтогаз”, изтича в 9 часа сутринта българско време днес. Дотогава „Нафтогаз” трябва да преведе на „Газпром” близо 2 млрд. долара, което е частично плащане по общия дълг, който според руската газова компания възлиза на над 4 млрд. долара. Освен това Москва настоява „Нафтогаз” да плаща авансово заявените количества.

Другият сериозен проблем е свързан с цената на синьото гориво. Последното предложение на „Газпром” е за 385 долара за 1000 куб. метра, докато „Нафтогаз” настоява за 326 долара. Според международните медии Украйна се готви за най-лошия сценарий за спиране на доставките.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че нито в газовите дружества, нито при тях е постъпвало предупреждение за спиране на доставките към Украйна. Въпреки това от данните в сайта на „Булгартрансгаз“ става ясно, че през последните седмици се нагнетява все повече газ. Запълването на хранилището след зимата започна през март, като на седмица бяха нагнетявани по 5-6 млн. кубични метра. От началото на май се нагнетяват по над 10 млн. куб. метра седмично, като за последната седмица от 2 до 9 юни, за която има данни, в хранилището са вкарани 17 млн. куб. метра.

Според шефа на борда на „Булгаргаз” Ботьо Велинов дори да бъдат спрени руските доставки за Украйна, до криза с газа у нас няма да се стигне. По думите му от Украйна нямат намерение да създават проблем за доставките към Европа, така че транзитните доставки ще продължат. Прогнозата на Велинов е, че при среднодневна консумация от 3 млн. куб. метра, колкото е през лятото, количествата газ в Чирен ще стигнат за над 100 дни. Според други експерти запасите ще осигурят потреблението за около месец и половина.

related

Украйна 4756848105614765751

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item