stoineff

Легенди и факти за танковата обсада на "Столипиново" през 1978 г.

В България има две истории в различни времена, които примесени с легендите се носят от уста на уста.

Намерихме и отвлечената жена – 73 циганина се изредили над нея през нощта, тя обортирала, била е бременна в третия месец, припадала, а ония изроди продължавали да се гаврят с нея…Издирихме ги за час и наредих да бъдат арестувани. Делата се проточиха повече от година, по-късно разбрах, че в затвора са тикнати само 3-4 изверга и то за пет- шест години, а жената не можаха да я спасят и почина…

Кое и колко от тях е истина не е ясно. Ясно е само, че героя в едната история е жив. Това е историята за проведената акция в Пазарджик от Арлин Антонов. Тя се случва през 1992 година. След изчезването на младо семейство в циганската махала "Токайто". Момичето е изнасилено от 72 - ма души след което е загинало, а съпругът и е зверски смазан от бой с тръба.  Цялата история можете да прочетете тук.

Другата история е от Пловдивската ромска махала - "Столипиново".

 Тя макар и през 1978 година е сходна. Младо семейство е нападнато привечер в квартал „Изгрев“, като извършителите са от съседния квартал „Столипиново“.
Целта на нападателите е грабеж. След като мъжът оказва съпротива е заклан на място, заклана е и бременната му млада съпруга.
По стечение на обстоятелствата се оказва, че закланото момче е племенник на партизански командир Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), издигнал се след 9 септември 1944 г. до генерал.

С фактите до тук. Ето и легендите. Според мълвата, която  се носи и до днес, народната милиция се проваля с разкриването и арестуването на убийците.

Според думите на Недко Кертов, който е служил в бригадата на ген. Стою Неделчев, в "Столипиново" е въведено военно положение. В махалата влизат машините от карловската танкова бригада.

Гетото е обградено, а страха плъзва навсякъде. Никой не смее да излезе. Отпуските в милицията са прекратени, а поделенията са в бойна тревога. Танковете минават през няколко двора като събарят една къща в демонстрация на сила.

Генералът даде заповед танкове да влязат в ромската махала, за да няма нито един навън, да се въведе ред и дисциплина. Щабквартирата ни беше в сградата на Пловдивска община. Килиите са долу. Останали са още отпреди 1944 година, когато сградата е била Областна дирекция на полицията. Там вкарвахме циганите, та да видиш може или не може да са дисциплинирани. Не смееха да гъкнат година и половина, камо ли да дерибействат, както се случва сега. Тогава беше единственият период, в който Пловдив живя без страх от криминални прояви.

Генерал Неделчев (Чочоолу), казва, че ако до сутринта убийците на племенника му не са предадени, ще събори следващата къща и това ще продължи, докато не срине всичко, или не залови престъпниците. Издава заповед да се стрела на месо по всеки, който излезе по тъмно на улицата.

Наложен е вечерен час, а в "Столипиново" навлизат войска и тежковъоръжени части на милицията. Последва масов бой. Жени, деца, млади и стари, наред и без подбор. Нарушителите са карани в стари килии, под Общината в Пловдив, където много от тях са били осакатени от бой.

Махалата изглежда обезлюдена. Войници, които са чистили килиите под Общината казват, че по стените имало литри кръв, коса и дори зъби и кости. Всички свидетели за заплашени да не говорят.

related

Помните ли? 4406072055606390528

Публикуване на коментар

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Следвайте ни в Google+

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item