stoineff

Как да спазваме етикет и протокол, и има ли почва у нас

България на едно от последните места в Европа, с правилно поведение на масата.


Спазването на определен етикет и протокол е неизменна част от нашето ежедневие.
Това се случва неосъзнато, по навик или на база знания и умения, които сме натрупали през годините и благодарение на нашия житейски опит.
for dinner
Налага се да спазваме етикет при бизнес срещи и приеми, на обществени места , в бизнес отношенията, при формални и неформални срещи, дори и когато се храним. Определено етикетът и протоколът на масата имат своята важност и тънкости, които трябва да спазваме. Проучване на foodpanda показа , че България се намира на трето място за неспазване на определени правила при храненето. Сред най– дисциплинираните на масата са англичаните и швейцарците. Според друго изследване на foodpanda, благодарение на платформите за доставка на храна, качеството на работа и сплотяването на колективите в офисите се е повишило. Обядът на работното място е неформален и не изисква кой знае какъв протокол, въпреки това почти на всеки човек се налага присъствие на прием или бизнес обяд/вечеря/.
foodpanda посочват някой от основните правила, които със сигурност ще ви бъдат от полза, независимо дали сте на официален прием или на неформална среща.

 Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути, от обявения час.

 Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след тях.

 Ако сте дама, не е необходимо да ставате от масата , при влизането на мъж или жена.

 Не поставяйте коктейлни чаши на масата за вечеря. Тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за „welcome drink”.

 Относно заемане на местата на масата, протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, това да бъде отбелязано с табелки.

 Домакинът е последният човек, който сяда на масата.

 Гостите на масата, трябват да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.

 Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони не се слагат на масата за хранене.

 Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди или след приключване на обяда или вечерята, никога по време.

 Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.

 Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. „Лицето, което кани е човекът, който плаща."

 Винаги се обличайте подходящо, според повода или локацията. Когато поводът е бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са задължителен елемент.

 През последните години е изключително модерно, заснемането на храната, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата, особено когато се намираме в ресторант.

 В интернет пространството е пълно с информация и снимки, кой прибор за какво служи. Задължително условие е да се запознаете с това, за да не се изложите, когато ви сервират.

 Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция 10:20 в чинията си.

 По време на хранене, не се оплаквайте от проблемите на ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.

 Режете хапки, които консумирайте веднага, а не цялата порция.

 Позиция на стойката- седнете изправени, само китките са на масата, а не лактите.

Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикета и протокола ще направи добро впечатление у събеседниците ви. И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение - това определено отключва много врати.

related

Любопитно 1856704183601577378

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item