stoineff

Защо ЕС не бърза със санкциите срещу Русия

Един от най-големите в света интернет-портали за бизнес новини - BUSINESS INSIDER посочи причините, поради които много страни на ЕС, за разлика от САЩ, не бързат да въвеждат санкции против Русия.

рублей

Аналитикът на Business Insider Пол Еймс смята, че в мнозинството случаи това се обяснява с икономически причини. Като доказателство за думите си, аналитикът посочва няколко цифри.
39 млрд. и 717 милиона долара е сумата, която Русия получила в 2012 година от Холандия, Ирландия, Кипър и Люксембург, според последния отчет на Централната банка на Русия. Тези четири държави инвестират в икономиката на Русия повече от три четвърти от всички чуждестранни инвестиции, оставяйки далеч назад Германия и САЩ, пише Еймс:
- По-голяма част от парите, попадащи от тези страни в Русия, на практика са пари на руски компании, или просто на богати руснаци, използващи предимствата на европейската данъчна система.

Огромният поток на руски пари през тези страни може да обясни, защо те са настроени много по-малко сериозно по отношение на санкциите против Русия, смята Еймс.


Освен това, огромно количество френски работници в корабостроителниците рискуват да се окажат на улицата, ако президентът Франсоа Оланд замрази сделката по строителството за Русия на два високотехнологични военни кораби от типа на хеликоптероносача „Мистрал“. При това Русия ще настоява за изплащане на компенсации, ако контрактът за 1 млрд. и 650 млн. долара по строителството на корабите „Владивосток“ и “Севастопол“ не бъде изпълнен.
34% от всичкия газ в Европа – това е руски газ, с който жителите на ЕС си приготвят храна, с който работят заводи по целия Европейски съюз, продължава Еймс. Нещо повече, много европейски страни зависят и от руския нефт, въглища и дори гориво за АЕЦ, тъй като една четвърт от потребностите на ЕС от уран се попълва от доставки от Русия. А и руски енергийни компании също подписват взаимноизгодни сделки с такива западни гиганти, като ВР и Shell,- пише аналитикът.
И накрая, той посочва политическият фактор, обясняващ защо европейците не бързат със санкциите:
- Някои партии с десни тенденции и евроскептиците разчитат през този месец да спечелят изборите за Европарламента, въпреки, че това са само 10% от всички законодатели в парламента на ЕС, но те имат твърде мощно и растящо влияние в много страни. Френският национален фронт, който е апологет на Путин, както се очаква, ще заеме най-много места в Европарламента от Франция. Същото може да се каже и за английската Партия на независимостта, чийто лидер Найджъл Фараж нарича Путин политик, от който се възхищава най-много. А холандската Партия на свободата, лидираща на изборите, пряко обвинява ЕС за украинската криза.
Според него, бившият премиер на Франция Франсоа Фийон и ексканцлерът на Германия Герхард Шрьодер са изцяло на страната на Русия, като при това те продължават да бъдат твърде влиятелни фигури в своите страни.
По такъв начин, подчертава Еймс, много европейци на фона на икономическата криза през последните пет години не изказват особен интерес да се борят с Русия заради Украйна, страната, далечна и малко интересна за тях.

related

Свят 6154061684339691493

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item